Rok MihevcRok Mihevc
Iraški begunci  (foto: Radio Vaticana)
Iraški begunci

Predsednik mednarodne Karitas pozval k miru na Bližnjem vzhodu

Svet | 16.09.2014, 17:51

V Rimu so te dni zbrani predstavniki Karitas, ki delujejo v državah Bližnjega vzhoda. Povod za srečanje so težke razmere, s katerimi se soočajo ljudje v tem delu sveta. V ospredju razprav je vprašanje, kako pomagati prebivalcem Sirije, Iraka in Gaze. Predsednik mednarodne Karitas, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, je prepričan, da še več nasilja ni pravi odgovor na njihove stiske.

Kardinal Maradiaga je v svojem nagovoru spomnil na milijone Sirce, ki so bili zaradi krvavega konflikta v državi prisiljeni zapustiti svoje domove. Opozoril je na etnično in versko čiščenje, ki ga na vzhodu Sirije in Iraka izvajajo skrajneži. Omenil je tudi težak položaj ljudi z območja Gaze, ki so v zadnjih spopadih ostali brez vsega. "Kot del humanitarne skupnosti se soočamo z najhujšo krizo v svetu po drugi svetovni vojni," je poudaril.

Čeprav Zahod združuje vojaške moči v boju proti skrajnežem, nadaljnje nasilje po besedah kardinala Maradiage ni pravi odgovor, saj bo vodilo v še več nesmiselnega klanja. Ob tem je spomnil na besede papeža Benedikta XVI., da sila lahko ustavi telo, ne more pa zatreti človeškega duha, in besede njegovega naslednika, papeža Frančiška, da vojna nikoli ni nujna in tudi neizogibna, saj je vselej mogoče najti še drugo pot: pot dialoga, srečanja in iskrenega iskanja resnice. Predsednik mednarodne Karitas je prepričan, da je prav iskanje druge poti naloga človekoljubnih delavcev. "Na svoji strani imamo orodje, ki je močnejše od vsega orožja." Kot je dodal kardinal Maradiaga, ga je ponudil zdajšnji sveti oče, ki je dejal, da se Cerkev sovraštvu upira z ljubeznijo, da nasilje premaguje z odpuščanjem in da na rožljanje orožja odgovarja z molitvijo.

Pred mednarodno Karitas so zaradi kriznih žarišč na Bližnjem vzhodu veliki izzivi. Zato mora srečanje v Rimu, tako kardinal Maradiaga, poiskati odgovor na vprašanje, kako podpreti tamkajšnje nacionalne Karitas in krajevne Cerkve, da bodo lahko še naprej nudile pomoč vsem, ki jo potrebujejo. Države, ki dobavljajo orožje na Bližnji vzhod, je pozval, naj prenehajo s tem. Čeprav hkrati nudijo človekoljubno pomoč, njihova odgovornost za trenutne razmere ni nič manjša. Kardinala Maradiago skrbi tudi beg številnih kristjanov z območja. "Mir na Bližnjem vzhodu mora temeljiti na pravicah, ki bodo veljale za vse ljudi. Tega ni mogoče vsiliti od zunaj, to je mogoče doseči le znotraj." Zato so po njegovem nujni regionalni pogovori, povabil pa je tudi k molitvi za pogum, da bi mednarodna skupnost našla najboljše rešitve za težave in bi na Bližnjem vzhodu nekoč zavladal resničen in trajen mir.

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...