Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Papež Frančišek in kardinal Vegliò o drami v Iraku: Nekaj je treba narediti!

Svet | 28.08.2014, 19:45

Papež Frančišek se je danes srečal s kardinalom Antoniom Mario Vegliòjem, predsednikom Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih. Le-ta je po avdienci za Radio Vatikan povedal, da je bila v središču njunega pogovora drama, ki jo trenutno doživlja iraško prebivalstvo: "Cerkev mora pomagati ravno tistim, ki to najbolj potrebujejo, ker so njihove pravice kršene." Zato Cerkev mora biti prisotna in ne smemo se utruditi govoriti teh stvari, je zatrdil Vegliò.

Poleg tega drama v Iraku ni edina. Ti ljudje ne potrebujejo samo naše molitve. Ta je pomembna, a ni pa dovolj. Potrebujejo pomoč, potrebujejo, da mednarodna skupnost poskrbi zanje. In kot je papež Frančišek dejal novinarjem med povratkom iz Južne Koreje, mora ta sedaj pretehtati sredstva, kako ustaviti to dogajanje. Pomembno pa je predvsem, da se ne pretvarja, kot da se nič ne dogaja: "Nekaj je treba narediti!"

Kardinal Vegliò je v nadaljevanju opozoril še, da zlasti Evropa ne naredi dovolj in bi lahko bila nekoliko bolj rahločutna. Toda žal imamo veliko tistih problemov, zaradi katerih vsakdo egoistično misli le nase. Ti problemi seveda so veliki, a po kardinalovih besedah kljub temu "relativno manjši" od tistih, ki jih ima iraško prebivalstvo, prisiljeno zbežati, da bi ne bilo ubito. Pri spodbujanju rahločutnosti je Vegliò še enkrat spomnil na vlogo Cerkve, ki je "prisotna povsod" in ima nalogo "pomagati tem revežem, beguncem".

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...