Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Begunci v Iraku (foto: ZN)
Begunci v Iraku

Vse huje v Iraku

Svet | 20.08.2014, 16:45

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je danes začel dostavljati humanitarno pomoč približno pol milijona Iračanom, ki so zaradi nasilja sunitskih skrajnežev Islamske države zapustili domove. Akcija poteka po kopnem, zraku in vodi. Skrajneži, ki že več kot dva meseca pustošijo po severu Iraka, so medtem objavili posnetek, na katerem obglavijo moškega, ki naj bi bil ameriški novinar James Foley. Dejanje naj bi bilo maščevanje za ameriške napade na islamske skrajneže v Iraku.

Pripadniki Islamske države so ameriškega novinarja Jamesa Foleyja na severu Sirije zajeli že novembra 2012. Vse od takrat je bil v njihovem ujetništvu. Kot trdijo, gre za dejanje v odgovor na zračne napade ameriških sil. Ameriški obveščevalci še preverjajo avtentičnost posnetka. Kot je povedal prof. Bogomil Ferfila s Fakultete za družbene vede za naš radio, je Bushev pohod za demokracijo marsikje izzval sicer potrebne spremembe režima, a so prebivalci teh držav še na slabšem kot prej. »Američani so v Iraku naredili totalni kaos, ki je še bolj viden, potem ko so oborožili iraško vojsko. Kot vidimo, je vse orožje in stotine milijonov dolarjev, kar je prišlo v Irak preko tuje, zlasti ameriške pomoči, končalo v rokah islamskih skrajnežev, ki so islamsko državo začeli širiti z juga Sirije na sever Iraka. Tu imamo opravka z novo, ekstremno versko tvorbo islamski radikalci sunitske vere. To pomeni, da dobivajo denar od bogate Savdske Arabije, ki je glavni pokrovitelj sunitskih muslimanov, za razliko od šiitskih, ki jih podpira Iran.«

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je napovedal, da je Nemčija pripravljena dati na voljo orožje iraškim Kurdom za boj proti skrajnežem.

Islamska država je z domov pregnala že več kot 600 tisoč ljudi. Eden izmed ciljev napadov muslimanskih skrajnežev je tudi krščanska manjšina, ki jo suniti iztrebljajo. Z arabsko črko »N« označujejo krščanske hiše v Iraku, da bi iz njih prepodili ali pa tam kar umorili kristjane. Ta znak je med evropskimi in ameriškimi kristjani v zadnjem mesecu postal znak solidarnosti z bližnjevzhodnimi kristjani in znak protesta zoper džihadistično surovost.

Iz Bagdada se danes vrača tudi papežev posebni odposlanec za Irak, kardinal Fernando Filoni. Kot je povedal, da dogodki v Iraku niso samo tragedija za tamkajšnje prebivalstvo, kristjane ali jazide. »Vsi imamo enako človekovo dostojanstvo, ki ga je treba zaščititi in spodbujati,« je dejal.

Mark Arabo, kalifornijski poslovnež in kaldejsko-ameriški voditelj, je za CNN povedal, da se v državi dogaja genocid kristjanov. »To je resnično nočna mora, ki se ne konča. Krščanstvo v Mosulu je mrtvo, priča pa smo holokavstu nad njim. Pred sedmimi tedni smo v Washingtonu opozorili, da se dogaja genocid nad kristjani, od takrat pa je vsak dan le še slabše. Še več otrok je obglavljenih, matere so žrtve posilstev in umorov, očetje so obešeni. Prav zdaj 300.000 kristjanov v Iraku beži v sosednja mesta in si želi ne le preživeti, ampak tudi živeti.«

K molitvi za preganjane kristjane po svetu je vnovič pozval tudi papež Frančišek, ki je francosko govorečim romarjem med splošno avdienco namenil naslednje besede:

»Vabim vas, da se pridružite molitvi celotne Cerkve za tiste skupnosti v Aziji, ki sem jih pravkar obiskal, pa tudi za vse preganjane kristjane na svetu, zlasti v Iraku, in tudi za nekrščanske verske manjšine, ki so prav tako preganjane.«

Papež Frančišek se bo septembra srečal z nunciji s celotnega Bližnjega vzhoda, da bi skušali najti rešitev za mir na Bližnjem vzhodu.

Svet
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...