Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Lojze Peterle (foto: ARO)
Lojze Peterle

Bratuškova, Fajonova in Erjavec kandidati za komisarja

Slovenija | 31.07.2014, 12:31

Vlada se je seznanila s predlogom premierke v odhodu Alenke Bratušek, da v Bruselj pošlje listo kandidatov za evropskega komisarja, na kateri so Bratuškova, prvak DeSUS Karl Erjavec in evropska poslanka SD Tanja Fajon. Izteka se namreč rok, ki ga je novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dal za posredovanje seznama kandidatov za evropske komisarje.

Vzporedno s pogajanji ob osnutku nove koalicijske pogodbe teče zgodba o kandidatu za evropskega komisarja. Svoje izbire imen pa predsedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckerju do zdaj ni posredovalo pet držav, med njimi Slovenija. Na kandidatni listi naj bi bili premierka v odhodu Alenka Bratušek, evropska poslanka Tanja Fajon in  prvak DeSUS Karl Erjavec.

Notranji minister Gregor Virant je sejo vlade predčasno zapustil. Dejal je, da ne želi sodelovati v tej kadrovski kuhinji in da gre očitno nek dogovor med Zavezništvom Alenke Bratušek in PS, da to sprejmejo.

Dosedanji komisar Janez Potočnik je sporočil, da ne želi biti na seznamu z več kandidati za novega evropskega komisarja, če se bo slovenska vlada morda odločila za tak korak. »Pričakoval bi, da bo tudi pri izbiri slovenskega kandidata oziroma kandidatke odločala vladna koalicija strank izvoljenih na nedavnih volitvah," je poudaril Potočnik. Še enkrat se je zahvalil stranki Mira Cerarja SMC za zaupanje in podporo na komisarskem položaju. »Z izkušnjami, ki sem jih pridobil v preteklosti, želim še naprej pomagati Evropski uniji in Sloveniji, predvsem pri graditvi trajnostnega razvoja, ki je in mora biti naša skupna prihodnost,« je še zapisal v sporočilu za javnost

Peterle dvomi, da je Junckerjeva pisarna dala določeno ime

O nekaterih informacijah, da naj bi si Juncker za komisarsko kandidatko iz Slovenije zaželel žensko kandidatko oziroma Alenko Bratušek, evropski poslanec Lojze Peterle meni: »Mislim, da pisarna predsednika Evropske komisije ne posluje na tak način, da bi dajala javne pospeške v smeri zaželenih imen. Te prakse ne poznam. Verjamem pa, da je bila pisarna jasna glede roka. Vem tudi, da je sorazmerno malo ženskih kandidatk za komisarke. Dvomim, da bi se pisarna izražala za neko določeno ime v Sloveniji,« je povedal za Radio Ognjišče.

In če ne bo dovolj žensk v komisarski ekipi?

Komisarske kandidate praviloma predlagajo vlade posameznih držav EU, ki lahko pošljejo enega ali več kandidatov, kjer ima potem predsednik komisije možnost izbire. V primeru Slovenije je po Peterletovih besedah situacija politično zapletena, saj vlada opravlja tekoče posle, bodoče vlade pa še ni. »Zato bi bilo pametno, da bi vključili parlament, kot marsikje drugod po Evropi, da bi videli vprašanje komisarja kot nacionalni interes, ne zgolj kot vprašanje aktualne vladajoče politične barve.« Peterle se zavzema za to, da bi upoštevali rezultate evropskih volitev. Komisar bi bil po tej formuli iz politične opcije, ki je zmagala. »Gre za nacionalni interes in vesel bi bil, če bi se zedinili ob imenu, ki uživa širše zaupanje.«

Evropski parlament komisarske ekipe ne bo potrdil, če v njej ne bo vsaj toliko komisark kot v sedanji, torej devet. Juncker bo moral v nasprotnem primeru nekatere predloge zavrniti in pozvati k novim. Od 17 držav članic EU, ki so uradno predlagale svoje kandidate za evropske komisarje, sta namreč ženski predlagali le dve - Češka in danes Švedska. Žensko ime(zdaj še neuradno) bo dala tudi Bolgarija.

Kaj, če do izteka roka Slovenija ne bo poslala svojega seznama? »Časa je bilo dovolj. Ni bilo potrebe, da pride Slovenija v časovno stisko. Žal mi je, da zadeve potekajo na tak neresen način. Če vlada ne bo sposobna tega dogovora, bodo v Bruslju počakali, a to ne bo polepšalo naše podobe v očeh drugih,« je pojasnil Lojze Peterle.

»Komisar mora biti politično močna osebnost«

Peterle pravi, da ima večina evropskih komisarjev močne izkušnje v izvršilni oblasti, ali pa so bili predsedniki vlade, kot so med kandidati nekdanji finski, latvijski in irski premier. »To niso ljudje z dveletnimi izkušnjami, ampak daljšimi političnimi izkušnjami, dosežki in veseljem z Evropo. A priori je treba znati dobro najmanj angleški jezik, seveda pa je dobro, da je komisar politična oseba. Človek, ki uspe svoje politične cilje dobro uveljaviti s tem, da delajo dobro s političnimi skupinami v Evropskem parlamentu. Kdor tega ne obvlada, ne bo veliko naredil. Zato je pri nas ta debata o strokovnem in politično neopredeljenem strokovnjaku neevropska. V komisiji potrebujemo politično močno osebo.« Ker je šef Evropske komisije iz Evropske ljudske stranke, Peterle meni, da bi bilo dobro, da bi Slovenija ponudila tudi koga iz te opcije.

Dosedanji notranji minister iz vrst DL-ja Gregor Virant je dejal, da so proti paketu in da se zavzemajo, da Slovenija v Bruselj pošlje enega kandidata ali kandidatko, in sicer tisto ime, ki ga bo podprla tudi SMC. Predsedujoči SD-ja Dejan Židan pa je dejal, da bo SD podprla listo kandidatov, če ne bo drugega izhoda. Zadnja preigravanja glede kandidatov je Zvonko Černač SDS označil za politično igračkanje, pri katerem so v ospredju osebni interesi. Za kandidaturo premierke v odhodu Alenke Bratušek je dejal, da je njena edina referenca v tem, da je ženska.

Slovenija, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...