Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

IOR bo vodil Francoz de Franssu

Papež in Sveti sedež | 09.07.2014, 13:56 Marta Jerebič

Vodenje vatikanske banke je z današnjim dnem prevzel francoski finančnik Jean-Baptiste de Franssu. Banka bo znova preučila statute in na novo začrtala svojo dejavnost, pri čemer bo sledila nekaterim strateškim prednostnim nalogam: med drugim bo okrepila svoje poslovne temelje in se posvetila finančnemu svetovanju. Prefekt Tajništva za ekonomijo, kardinal George Pell, je na današnji tiskovni konferenci napovedal tudi reformo vatikanskih medijev in varčevanje na tem področju.

Vatikanska banka je v prehodni fazi, prvo fazo, katere glavni cilj je bil doseči mednarodne standarde – transparentnost, je vodil Nemec Ernst von Freyberg. Drugo fazo bo nadaljeval Jean-Baptiste de Franssu. »Svojo vlogo vidim kot poslanstvo do Cerkve, ki je v mnogočem podobno poslanstvu številnih katoličanov, ki prav tako pomagajo Cerkvi. Naredil bom vse, kar lahko, da bom zadovoljil pričakovanja in nadaljeval delo Ernsta von Freyburga

Dosedanji predsednik banke, ki ga je na položaj februarja lani imenoval še Benedikt XVI., je dejal, da je vodil politiko ničelne tolerance do vsakršnih sumljivih dejavnosti. Pregledali so vseh 18 tisoč bančnih računov. »Zaprli smo 3 tisoč računov, odkar sem postal predsednik,« je dejal Freyberg in pojasnil, da imajo sedaj pravico do računa samo redovi, škofije, cerkvene ustanove, člani duhovščine in zaposleni v Vatikanu oziroma pri Svetem sedežu. »Tukaj sem se naučil pomena transparentnosti. Ta je ključ za nadaljnje delo ustanove,« je Freyberg še dejal v pogovoru za Radio Vatikan.

»Naš cilj je, da postanemo model za finančno upravljanje, ne pa vzrok za škandal,« pa je med tiskovno konferenco dejal prefekt Tajništva za ekonomijo, avstralski kardinal George Pell.

Vatikanska banka sicer za lansko leto beleži močan padec dobička – le slabe 3 milijone evrov, v primerjavi s 86-imi milijoni leta 2012. Razlog so naložbe v preteklosti, padec cene zlata, imeli pa so tudi visoke stroške zaradi strokovnjakov, ki so izvajali proces reforme in preverjanje računov. Rezultati za prvo polovico letošnjega leta medtem kažejo neto dobiček v višini 57 milijonov evrov.

Bilanco za lansko leto pa je objavila tudi Prefektura za ekonomske zadeve Svetega sedeža. Sveti sedež in Governatorat mesta Vatikan skupaj beležita približno 10 milijonov evrov plusa. Sveti sedež je pridelal 24 milijonov evrov minusa, governatorat 33 milijonov evrov plusa.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...