Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Irak (foto: Radio Vatikan)
Irak

Dan posta in molitve za mir v Iraku

Cerkev po svetu | 18.06.2014, 11:02 Marta Jerebič

Kaldejska Cerkev je za danes razglasila dan posta in molitve za vnovično vzpostavitev varnosti in stabilnosti v Iraku.

Kaldejski patriarh Louis Sako je v izjavi za javnost zapisal, da molitev in post lahko spreobrneta srca ljudi in jih spodbudita k dialogu in medsebojnemu spoštovanju. Kaldejska Cerkev se bo sicer prihodnji teden zbrala na zasedanju v Ankawi, prestolnici Kurdistana, ki ni vpletena v trenutne spopade med skrajneži in iraškimi silami. Škofje bodo med drugim razpravljali tudi o razmerah kristjanov, ki so morali zaradi napadov skrajnežev zapustiti svoje domove. Kot je znano, je moralo iz Mosula zbežati še zadnjih 3 tisoč kristjanov. Pred ameriškim posredovanjem leta 2003 jih je bilo tam 35 tisoč.

Številni ljudje poskušajo zapustiti tudi prestolnico, proti kateri se približujejo skrajneži, vendar pa so vse ceste, ki vodijo proti severu Iraka, zaprte, proti jugu pa prenatrpane in polne kontrolnih točk. »Edini način, kako zapustiti prestolnico, je na enem od sedmih letov vsak dan. To pomeni, da se na varno lahko odpravi samo tisti, ki si lahko privošči letalsko vozovnico,« je za organizacijo Pomoč Cerkvi v stiski dejal latinski nadškof v Bagdadu, Jean Benjamin Sleiman. Ob tem je zrazil prepričanje, da v Iraku ni potrebno posredovanje mednarodne skupnosti. Skrajno skupino Islamska država Iraka in Levanta je treba ustaviti, ta cilj pa je po njegovih besedah mogoče doseči le, če bodo iraški voditelji uspeli delovati skupaj. Njihovo sodelovanje je veliko bolj pomembno kot kakšna koli pomoč od zunaj, je dejal. Glavni šiitski in sunitski politiki v Iraku so medtem pozvali k enotnosti v boju proti teroristom, Iran pa je zagotovil, da bo storil vse za zaščito šiitskih svetih krajev v Iraku.

Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...