Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
dr. Romana Jordan (foto: SDS)
dr. Romana Jordan

Juncker naj bi prvi poskušal zbrati večino za predsednika komisije

Politika | 27.05.2014, 15:15 Andrej Šinko

V Evropski uniji se je začel boj za najvišje položaje v povezavi. Največ zanimanja žanje stolček predsednika Evropske komisije, sicer pa so pomemben del kadrovske trgovine tudi komisarski položaji. Predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu so se danes sicer strinjali, naj prvi poskuša zbrati podporo za mesto predsednika komisije, kandidat Evropske ljudske stranke Jean-Claude Juncker, vendar pa imajo tudi ostala zavezništva svoje kandidate.

Po dogovoru pred volitvami bi moral biti najprej predlagan za predsednika Evropske komisije kandidat zmagovalne Evropske ljudske stranke Jean-Claude Juncker. Evropska poslanka Romana Jordan glede tega pravi: „Mislim, da bi bilo zelo slabo za demokracijo in demokratični deficit, če bi se odločili drugače kot je bilo povedano.“ Kljub temu pa zanimanje za omenjeno mesto kaže tudi predstavnik Socialistov in demokratov Martin Schulz, ki se noče predati brez boja, češ da izid Evropske ljudske stranke, ni bil dovolj prepričljiv. „Za izvolitev za mesto predsednika Evropske komisije je potrebna večina v Evropskem parlamentu. Jan-Claud Juncker bo poskusil dobiti podporo in tudi sam bom poskusil pridobiti podporo ostalih. Izid pa bo pokazal kakšna so razmerja moči v parlamentu,“ je še dejal. Jordanova glede tega pravi, da je pred volitvami Schulz trdil, da tista skupina, ki bo zmagala, mora predlagati kandidata.

Od tega, kdo bo predsednik in kdaj bo imenovan, je odvisen ves nadaljnji proces oblikovanja komisije, saj ima predsednik ključno vlogo pri sestavi svoje ekipe. Seveda v sodelovanju z predstavniki vlad članic. To pa po besedah Jordanove predstavlja anomalijo, saj ni nujno, da stranke ki so zmagale na evropskih volitvah v posamezni državi, odločajo o kandidatu za komisarja.

Voditelji držav in evropske politične skupine si morajo razdeliti tudi položaje predsednika Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije in šefa evroskupine. Zaenkrat še aktualna evropska poslanka pravi, da se glede imenovanj na omenjene funkcije, vedno pojavljajo očitki, da se odločitve sprejemajo precej v zakulisju, sicer pa pričakuje, da se bodo glede teh imenovanj dogovorili v paketu z imenovanji v komisiji.

 

Politika, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...