Rok MihevcRok Mihevc

Msgr. Zenari o končanju vojne v Siriji: Ohraniti moramo zaupanje

Svet | 17.03.2014, 17:37

Minevajo tri leta od vstaje v Siriji. Država se še zdaj ni izvlekla iz krvavega spora, zdi se, da tudi mednarodna skupnost nima več nikakršne moči in da so se prizadevanja za končanje vojne znašla v slepi ulici. Posledice so hude. Življenja je izgubilo na tisoče ljudi, domove je morala zapustiti skoraj polovica prebivalstva. Ranjeno je tudi gospodarstvo, medtem cveti vojno dobičkarstvo.

Sirija je v državljansko vojno zdrsnila marca 2011, potem ko je režim predsednika Bašarja Al Asada brutalno zatrl mirne protivladne proteste. Opozicija je poprijela za orožje in začeli so se spopadi, ki ne pojenjajo. Krvavi spor je po nekaterih podatkih zahteval že 146 tisoč smrtnih žrtev, 9 milijonov ljudi je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove, od tega sta dva milijona in pol Sircev pobegnila iz države. Vsi, ki so ostali, so se, kolikor se lahko, prilagodili spremembam, osredotočajo se na zagotavljanje osnovnih življenjskih dobrin. "Obstajajo podobe, ki pretresejo, podobe in statistike, ki resnično zabolijo. A po drugi strani je treba videti tudi odzive tolikih ljudi, ki ne sprejemajo trenutnega položaja in temu ozračju nasilja pravijo: Dovolj," je za italijansko oddajo Radia Vatikan povedal katoliški apostolski nuncij v Damasku msgr. Mario Zenari.

Ena od statistik se med drugim nanaša na sirsko gospodarstvo, ki se je dramatično transformiralo. Čeprav se je izognilo popolnemu kolapsu, bo za popolno okrevanje najverjetneje potrebovalo veliko let. Vir zaslužka so zdaj postale tatvine, ugrabitve, kontrolne točke in nadzor nad naftnimi polji, v vzponu sta siva ekonomija in vojno gospodarstvo. Sirski bruto domači proizvod se je od leta 2010 skrčil za skoraj 40 odstotkov, letos bo po napovedih zdrsnil na 34 milijard evrov. Obeti za prihodnost ostajajo slabi. Združeni narodi ocenjujejo, da znaša stopnja brezposelnosti v državi skoraj 50 odstotkov, pod pragom revščine naj bi živela polovica prebivalstva, torej nekaj več kot deset milijonov.

Msgr. Zenari je prepričan, da bi bilo najslabše izgubiti upanje. "Tudi sirski katoliški škofje spodbujajo vernike, naj ohranjajo zaupanje, naj molijo in naj pričujejo prek solidarnosti." Rešitev vidi v skupnem delu, za iskanje novih možnosti, kako končati državljansko vojno, je po njegovem nujen tudi pogum.

Viri: Radio Vatikan, STA

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...