Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Velika papeževa priljubljenost na svetovnem spletu

Svet | 30.01.2014, 09:26 Marjana Debevec

Raziskava, ki je potekala med marcem in novembrom lani je pokazala, da je na severu Italije papež Frančišek drugi po iskanosti preko googla. Prvi je politični aktivist in komik Beppe Grillo. Na svetovni ravni pa je na prvem mestu papež Frančišek. Sledita mu Barack Obama in Ed Snowden.

Po podatkih o tem, kolikokrat je bil kdo omenjen na spletu, kar vključuje bloge, spletne strani, forume in družbena omrežja, je na prvem mestu papež Frančišek s 49 milijoni, sledi Obama z 38 milijoni in Putin z 8.

Priljubljenost papeža Frančiška pa se na spletu ne primerja s svetovnimi voditelji, ampak s športnimi zvezdniki. Pred njim so nekateri pevci, za njim pa je na primer nogometaš Lionel Messi.

Na twiterju, kjer ima papež že 11 milijonov sledilcev, je največkrat omenjen njegov prvi tvit iz 17. marca lani, ko je v angleščini zapisal: »Dragi prijatelji, iz vsega srca se vam zahvaljujem in vas prosim, da še naprej molite zame. Papež Frančišek«.

Raziskavo o priljubljenosti papeža na spletu so predstavili na tiskovni konferenci v Rimu. Predsednik papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja nadškof Claudio Maruia Celli je zatem spregovoril o papeževi poslanici za prihodnji svetovni dan medijev. »Odločitev papeža Benedikta XVI., da bo odprl račun na twiterju ni bila naivna«, je dejal nadškof Celli in dodal, da jih nikoli niso prestrašili negativni odgovori. »To, kar me je prizadelo, je bila vulgarnost in surovost nekaterih«, je povedal. Več pomembnejših novinarjev jim je zato svetovalo, naj račun na twiterju zaprejo. Po resnem premisleku so se odločili, da ga bodo pustili odprtega. »Božja previdnost nam je tudi v tej drzni odločitvi pomagala«, je povedal nadškof Celli.

Danes je poleg velikega števila sledilcev pomenljiv tudi podatek, da mnoga papeževa sporočila delijo naprej. Sveti oče namreč uporablja jezik, ki ga svet mladih razume in na ta način vstopa v dialog z njimi. To je bila tudi želja papeža Benedikta, ko je dejal: »Želim biti prisoten tam, kjer se ljudje srečujejo.«

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...