Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Poslovanje severnoprimorskih podjetij preveva zmerni optimizem

Politika | 01.02.2014, 15:15 Petra Stopar

Na prehodu iz lanskega v letošnje leto je iz Severnoprimorske regije zavel veter gospodarskega optimizma, saj so tamkajšnja podjetja povečala svoj izvoz za tri odstotke, stanje pa se še izboljšuje. Medtem ko je v regiji slabih 12 odstotkov brezposelnih, pa je za letos napovedanih več prostih delovnih mest. Kljub temu podjetniki še vedno opozarjajo na prepočasno sanacijo bank, zaradi česar je stanje na domačem trgu nespremenjeno.

Da slika slovenskega gospodarstva ni samo črna, potrjujejo podatki, ki jih je do novembra lani pridobila Območna zbornica GZS za Severno Primorsko, in kažejo, da so tamkajšnja podjetja v prvih desetih mesecih lanskega leta največ izvozila v Nemčijo, sledili sta Italija in Francija. Po pričakovanjih naj bi izvoz konec leta znašal 1,1 milijarde evrov, uvoz pa 777 milijonov evrov, pri čemer naj bi skoraj tretjino uvozili iz sosednje Italije.

O izvozu je direktorica Območne zbornice GZS Mirjam Božič povedala: »Moram reči, da je celotna regija vpeta v svetovni globalni trg, izvaža v vse možne države sveta. Tu vlada zmerni optimizem. Če so minusi, so pri financiranju izvoza, pa vendarle to večje korporacije znajo, nenazadnje tudi preko SID banke. Manjše korporacije, ki so uspešne na zunanjih trgih, to so v glavnem podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost, so lahko dejansko konkurenčne, pa niti ne potrebujejo sredstev za financiranje izvoza.«

Takšna podjetja so res perspektivna, dodaja Božičeva, ki med uspešnejšimi omenja predvsem posoška - Gostol TST, Metalflex, TKK Srpenico in druga. Po drugi strani pa zbornico skrbijo podjetja, ki morajo za svoj izvoz jamčiti z garancijami, saj nekateri zahtevajo skoraj 100-odstotne garancije. Sicer pa v Gospodarski zbornici priložnost za severnoprimorska podjetja vidijo tudi v bolj oddaljenih trgih izven Evropske unije, med katerimi je direktorica omenila predvsem Kitajsko in Indijo, ki iščeta možnosti vlaganj tudi v Sloveniji.

Manj optimističen kot tuji pa je domači trg, saj je za nezmožnost zagona gospodarskih dejavnosti kriva tudi prepočasna sanacija slovenskih bank, prepočasna privatizacija »in skozi to tudi zagon novih investicij. Prepočasi poteka tudi črpanje evropskih sredstev, največkrat se zalomi tudi pri udeležbi Slovenije, prepočasi pripravljamo programske dokumente za novo finančno perspektivo,« še pravi direktorica Območne zbornice GZS. Ob tem se sprašuje, ali se Slovenci morda ne znamo dogovoriti o prioritetah, in opozarja, da bi lahko zakasnitev priprave na črpanje evropskih sredstev onemogočilo celoten proces.

Sicer pa je brezposelnost na Severnem Primorskem še vedno pod slovenskim povprečjem in je konec lanskega leta znašala 11,8 odstotka. Precej se je povečala na območju Bovca zaradi stečaja ATC Kanin in likvidacije družbe Hit Bovec, nekoliko se je povečala tudi na območju Idrije.

Politika, Sociala
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...