Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Komercialni TV-programi le še na MUX-C

| 15.10.2013, 09:37 Matjaž Merljak

Tisti, ki spremljate televizijo prek sobnih ali strešnih anten, morate sprejemnike na novo nastaviti. Slovenski komercialni televizijski programi so od včeraj na voljo le na komercialnem televizijskem omrežju oziroma tako imenovanem multipleksu C, prej so bili na multipleksu A, kjer so progami TV Slovenija. Gledalci informacije lahko dobite tudi v posebnem klicnem centru RTV Slovenija.

Komercialni programi (Pop-TV, KanalA, Planet TV, TV 3, Golica TV, Sponka TV in TV nakupu) so bili vzporedno na novem in starem omrežju od 12. septembra, no zdaj jih v starem ni več. Miran Dolenec, direktor Oddajnikov in zvez RTV SLO, nam je povedal, da multipleks C pokriva manjše področje kot multipleks A (ne dosže treh odstotkov prebivalstva).

Ali sprejemamo enega ali oba, lahko preverimo na spletni strani www.rtvslo.si/dvbt/. Tam je na voljo posebna aplikacija, kamor vpišemo naslov in kot odgovor dobimo informacijo, iz katerih oddajnikov je možnost sprejemati televizijski signal.

Miran Dolenec je povedal tudi, koliko ljudi pa sploh sprejema te prek sobne ali strešne antene: „Po ugasnili analognih oddajnikov konec leta 2010 je delež padel iz tretjine pod 20 odstotkov. Zdaj pa se delež povečuje in ocenjujemo, da tako televizijo gleda okrog petina oz. 20 odstotkov Slovencev.“ K temu je po Dolenčevih besedah treba prišteti še druge in tretje TV sprejemnike v gospodinjstvih, ki sicer sprejemajo kabelsko ali internetno tv.

Programi v multipleksih a in c
Programi v multipleksih a in c © RTV Slovenija

Kot nam je povedal Miran Dolenec, se delež v zadnjem času povečuje. Ljudje se za sprejem prek sobne ali strešne antene odloča zaradi krize, ker je treba kabelsko in internetno televizijo precej plačati oziroma gledajo le slovenske programe. V skladu z odločbo Apek se bodo sedanjim programom v komercialnem multipleksu kmalu pridružili še programi TOP TV, Čarli TV, TV Petelin, TV Primorka, Prima TV in MT.TV.

Na RTV Slo pripravili klicni center. Ta deluje na številki 01/475-27-81. Nudijo vse informacije, ki jih gledalci potrebujejo, da si ponovno uredijo sprejem komercialnih programov: tako tehnična navodila kot tudi informacije, če je njihov kraj sploh pokrit s signalom. Miran Dolenec, direktor Oddajnikov in zvez RTV SLO, nam je povedal: „Posebno na Primorskem lahko ugotovimo marsikje, da je frekvenca motena s strani italijanskih postaj, kar pa še rešujemo.“

Zemljevid televizijskih oddajnikov
Zemljevid televizijskih oddajnikov © RTV Slovenija

Težave zaradi italijanskih postaj, ki ne upoštevajo mednarodnih sporazumov, imajo tako radijski kot televizijski programi, ki oddajajo ob meji. Tudi Radio Ognjišče. A kot je dejal Dolenec, reševanje tega ni v njihovih rokah, s frekvenčnim spektrom gospodari APEK, ki je skupaj s pristojnim ministrstvom pristojno za ureditev težav. Tina Čuček z APEK-a je dejala: „Agencija je operaterju multipleksa-c, to je RTV Slovenija, dovolila na prizadetih območjih do odprave motenja začasno dodatno izboljša sprejem s povečanjem jakosti ustreznega signala s povečanjem oddajne moči in s postavitvijo začasnih dodatnih oddajnikov.“ Na vprašanje, ali to ne pomeni dodatnih stroškov, je odgovorila: „APEK ocenjuje, da začasna postavitev manjših dodatnih oddajnikov ne smela bistveno vplivati na ceno oddajanja v multipleksu-c.“

Miran Dolenec nam je še povedal, da v omenjenem klicnem centru sprejemajo tudi pobude za razširitev oddajanja multipleksa-c: „To je možno razširiti na območja, kjer ga danes ni, a se morajo s tem strinjati vse televizije, ki v njem oddajajo. Mi zbiramo želje poslušalcev in bomo postajam predlagali postavitev dodatne oddajne enote.“

Ostaja torej upanje, da se bo to v kratkem uredilo. Poudarjamo pa: sprememba ne bo prizadela gledalcev v kabelskih in IP-omrežjih, ki za sprejem plačujejo enemu od operaterjev.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...