Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Družina (foto: www.family2012.com)
Družina

Papež za varovanje življenja od spočetja naprej

| 18.08.2013, 00:00 Marjana Debevec

V Braziliji, ki jo je nedavno obiskal papež Frančišek, bodo danes sklenili teden družin, ki poteka pod naslovom Prenos vere in verska vzgoja v družini. Škofje so v sporočilu zapisali, da je družina eden od najpomembnejših zakladov Latinske Amerike in dediščina celotnega človeštva. Zbranim je sporočilo poslal tudi papež Frančišek, ki je poudaril, da je treba človeško življenje varovati vse od spočetja naprej.

Papež Frančišek se je v pismu družinam, najprej spomnil svojega nedavnega obiska v tej deželi. Starše je spodbudil k pomembni nalogi biti prvi sodelavci Boga pri temeljni življenjski usmeritvi in pri zagotavljanju boljše prihodnosti. Zato je po njegovih besedah še kako pomembno, da starši ohranjajo versko prakso v družinah. Poklicani so namreč, da z besedo, predvsem pa z zgledom, prenašajo temeljne resnice o življenju in človeški ljubezni, ki dobi novo luč v Božjem razodetju. Pri tem je papež omenil kulturo, ki zavrže vse, kar ne potrebuje več. Ta kultura tudi relativizira vrednoto človeškega življenja, je poudaril papež Frančišek. Zato so po njegovih besedah starši poklicani svojim otrokom prenesti zavedanje, da je treba življenje vedno varovati, saj je Božji dar in hkrati zagotovilo prihodnosti človeštva. Znova je spodbudil tudi k skrbi za starejše, ki nam prenašajo modrost življenja.

Predsednik komisije za družino pri brazilski škofovski konferenci škof João Carlos Petrini je za Radio Vatikan povedal, da se tudi brazilske družine soočajo s pomanjkanjem časa, saj sta starša ves dan zdoma, otroci pa so prepuščeni sami sebi. Zato trpi tudi verska vzgoja. Cerkev si prizadeva, da bi bi se otroci v družinah zavedali, da vera očetu in mami veliko pomeni. „Če nove generacije niso hranjene s to lučjo, ki je Kristus in z modrostjo, ki izhaja iz evangelija, se z lahkoto izgubijo“, je poudaril brazilski škof in pri tem omenil problem droge, alkoholizma in nasilja. Msgr. Petrini je tudi povedal, da bo sad papeževega obiska Brazilije prav gotovo tudi utrditev družin, ki naj bi v preprostem vsakdanjem življenju našle odnos z Bogom, kot neizčrpnim virom zmage nad težavami. „Papežev obisk je pustil globoka znamenja; prav zaradi preprostega načina je osvojil vse. Upam, da bomo znali ceniti in obroditi sadove iz teh darov, ki nam jih je dal Gospod preko obiska svetega očeta. Za vse je postal znamenje, da nam je Bog blizu“, je še povedal brazilski škof, odgovoren za družine.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...