Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović

FOTO: 5. dan radijskih počitnic – Počitnikarji Miklavžu prenesli svoje želje

Slovenija | 19.06.2013, 07:00

Včeraj so počitnikarji ves popoldne preživeli v Bariju ter se zbrali pri sveti maši v baziliki sv. Nikolaja, kjer je tudi njegov grob. Na poti v hotel so mnogi pripovedovali svoje zgodbe o tem., kako so pričakali god sv. Nikolaja ter kakšna darila so prejeli. „Bil je strah in trepet, a ko si ga spoznal si videl, da je prijazen mož. Dobili smo krhlje, bolj pridni tudi kakšne doma izdelane rokavice, ampak to je bilo že drago darilo,“ se je dogodkov izpred petdesetih let spominjala Jožica.

Danes je dan počitka ali fakultativnega izleta v Alberobello in Matero. Seveda pa uvod v dan predstavlja sveta maša, ki je bila danes v hotelskem kompleksu. Večer pa bo v znamenju predstave „Gledališka bralna vaja“.

Spoznajte grb Apulije, pokrajine, kjer bivajo počitnikarji

Sloni na ščitu na vrhu katerega je krona Friderika II. 6 krogov na vrhu predstavlja 6 provinc Apulije. Na sredi je oktagon, ki predstavlja grad Castel del Monte, znotraj tega pa je oljka – simbol miru in prijateljstva

Tipične jedi

Orecchiette al ragù di carne – testenine, oblike ušesa z mletim mesom.

Orecchiette con le cime di rapa – testenine, oblike ušesa z vrhovi repe.

Cicoria con la purea di fave - cikorija s pirejem fižola fave.

Risotto ai frutti di mare – rižota z morskimi sadeži.

Polpo alla griglia – hobotnica na žaru.

Municeddhi – polnjena jagnjetina.

Pezzetti di cavallo – konjsko meso.

Najbolj slavno je meso iz doline Valle d'Itria, okolica kraja Martina Franca, kjer proizvajajo capocollo – predel zgodnjega hrbta in vratu svinje.

Sv. maša v Bariju
Sv. maša v Bariju © p. dr. Robert Bahčič

Grob sv. Nikolaja - Miklavža
Grob sv. Nikolaja - Miklavža © p. dr. Robert Bahčič

Sv. maša v Bariju
Sv. maša v Bariju © p. dr. Robert Bahčič

Slovenija, Radijski utrip, Dogodki, Radijske počitnice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...