Rok MihevcRok Mihevc

V Vatikanu predstavili finančno poročilo za leto 2012

Svet | 23.05.2013, 14:28

Vatikan je predstavil prvo letno finančno poročilo. Poročilo za leto 2012 je predstavil direktor vatikanskega finančnega urada René Brülhart. Poslanstvo urada je nadzorovati, urejati in preprečevati pranje denarja in financiranje terorizma.

Direktor omenjenega urada je na nedavni novinarski konferenci povedal, da so leta 2012 ugotovili in objavili šest sumljivih dejavnosti. Samo dve od teh so morali preiskati vatikanski tožilci. „To je eden od razlogov, da smo danes tukaj in predstavljamo to letno poročilo. To je prvo poročilo, sem pa prepričan, da ne bo zadnje. Zamišljeno je tako, da začnemo tradicijo in jo nadaljujemo v naslednjih letih.“

Vatikanski finančni urad je začel delovati aprila 2011, Brülhart pa je bil na to mesto imenovan pred približno enim letom. „Vedno obstajajo različni načini za izvajanje ali vzpostavljanje od sestavljanja sistema elektronske pošte za proti pranju denarja ali za boj proti sistemu financiranja terorizma. En način je to, da preneseš in uvedeš mednarodne standarde, ki smo jih izbrali, Sveti sedež pa želi razumeti tudi vprašanje in vzpostaviti po meri narejen sistem, ki se jasno loteva možnega tveganja kot takega,“ je povedal direktor urada.

Brülhart je dejal, da delajo na tem, da bi uvedli mednarodne standarde preglednosti, da bodo lahko vatikanske finančne ustanove upoštevale kriterije, ki jih je postavil MONEYVAL. Vatikan se mora prav zato, da bi bil na tako imenovanem 'belem seznamu' dežel, ki se borijo proti pranju denarja, še lotiti in rešiti šest priporočil, ki jih je postavil Svet Evrope.

Vatikan ima 2000 pravnih oseb, ki lahko opravljajo finančne dejavnosti. Ena izmed njih je IOR, znana tudi kot Vatikanska banka. Pod finančne dejavnosti Vatikana pa spadajo tudi fundacije in ustanove.

Torej so jih od tisoče transakcij, ki jih je izvedlo teh 2000 pravnih oseb, imeli šest za sumljive. „Govorimo o sumljivih poročilih o transakcijah, leta 2011 imamo eno in leta 2012 smo jih imeli šest.“

Direktor pravi, da je objava tega poročila prvi korak k finančni preglednosti. So napredovali, vendar je treba storiti še veliko.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...