Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Zadnji dan skakalne sezone znova Zdravljica pod Poncami

Slovenija | 24.03.2013, 17:39

Zadnji dan finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici so gledalce pod Poncami spet razveselili slovenski orli in se še tretji dan zapored povzpeli na oder za zmagovalce. Na zadnji tekmi sezone je Jurij Tepeš prišel do prve zmage v karieri, družbo na stopničkah pa mu je delal še reprezentančni kolega Peter Prevc na tretjem mestu.

"Današnjo tekmo sem doživel zelo čustveno. Zelo vesel sem bil že po prvi seriji. Vedel sem, da bodo izpeljali dve seriji in v finalu sem se moral zelo potruditi. Sicer nisem vedel, da bo malo vzgornika, saj bi skočil drugače. Ampak super! Danes se mi je res vse izšlo," je po svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu dejal 24-letni Ljubljančan: "Vedel sem, da danes te priložnosti ne smem izpustiti iz rok, saj sem že v prvi seriji naredil dober skok. Vesel sem, da mi je uspelo."

"Zmagati tukaj v Planici je zagotovo najlepše, kar sem si lahko kdaj želel. Te zmage sem zelo vesel in tudi dejstva, da sem zadnji zmagovalec te letalnice v Planici. To sem si potihoma želel, a si nekako nisem upal priznati, da sem tega sposoben," je še dejal današnji zmagovalec, ki je svoje planiške nastope začel v četrtek s padcem, nato pa stopnjeval do dveh zmag, ekipne in še posamične za krono uspešne sezone: "Če ne bi v četrtek padel, zagotovo danes ne bi zmagal. Po prvem dnevu res nisem pričakoval, da lahko danes zmagam. Ampak nič hudega, da sem padel, ker sem ravno zato malo spremenil tehniko, ki mi je prinesla današnjo zmago."

"Čeprav moja današnja skoka nista bila optimalna, prvi prvem sem imel nekaj težav že takoj po odskoku z mize in potem tudi pri pristanku, ampak še vseeno sem bil na koncu tretji, tako da se nimam za kaj sekirati," je v smehu po nastopu povedal Prevc, ki je ta konec tedna trikrat stal na odru za zmagovalce. Domov bo odnesel zlato kolajno za ekipno zmago, srebrno s petkove posamične ter bronasto z zadnje tekme sezone, na kateri je nastopila le skakalna elita.

Prevc je dejal, da ga trener Goran Janus med serijama ni nič oštel zaradi slabšega doskoka pri prvem poletu: "Ne, nič me ni kregal, saj je vedel, da je vse zelo ledeno. Saj ... če pogledate, je Jurij edini, ki je normalno pristal danes, ampak to zato, ker je malo bolj 'odpiljen' in mu to uspe." Slovenski uspeh sta dopolnila še Kranjec s šestim in Pograjc s 24. mestom.

Slovenski dan je nakazala že jutranja poskusna serija, v kateri je bil najboljši Tepeš, Prevc je bil peti, Kranjec 13., Pograjc pa 27. Po prvi seriji je kazalo celo na dvojno slovensko zmago, saj je vodil Tepeš pred Prevcem, na koncu pa se je med oba slovenska asa vrinil Rune Velta in Norveški z zgolj šestimi točkami prednosti zagotovil zmago v pokalu narodov.

Planica je, čeprav svetovni rekord ostaja v norveškem Vikersundu, znova postregla z izjemno športno prireditvijo, ki so jo z uspešnimi nastopi pred skupaj 54.500 gledalci pod Poncami zaznamovali tudi slovenski skakalci.

Slovenski orli zmagovalci ekipne tekme v Planici

V soboto zjutraj se je proti dolini pod Poncami vila dolga kolona vozil. Vsi so si namreč želeli v živo ogledati polete najboljših mojstrov smučarskih skokov. Poleg tega pa so seveda upali tudi čim boljši uspeh slovenskih orlov. Že poizkusna serija devetih ekip, ki so se prijavile na današnjo ekipno tekmo, je napovedala, da bodo danes odlični pogoji za letenje.

Tekmovanje, ki ga je v živo spremljalo 24.000 gledalcev, se je odvijalo brez večjih težav, večina skakalcev pa je imela veter v prsa. To so nekateri bolj, drugi manj uspešno izkoristili. Končni seštevek točk je pokazal, da so bili Jurij Tepeš, Peter Prevc, Andraž Pograjc in Robert Kranjec tokrat premočni in dobili šesto ekipno tekmo sezone. Najbolje izmed njih je nastopil Tepeš, kateri je v prvi seriji poletel 223,0 m daleč. Še dlje je sicer poneslo Andersa Bardala, ki je v zajadral vse do 230,0 metrov. Norvežan je pri tem podrsal, zaradi česar je dobil slabše sodniške ocene. Slovenska četverica je vodila od prvega do zadnjega nastopa, vsi pa so v obeh serijah preskočili dvestotico, izjema je bil le drugi skok Pograjca, ki je meril pri 183,5 m, so zapisali na spletni strani www.planica.si.

Pod Poncami naj bi do zime zrasla največja letalnica na svetu

Planica je v štirih dnevih letošnjega finala sezone v smučarskih skokih privabila 54.500 ljubiteljev poletov, je povedal Primož Finžgar, generalni sekretar organizacijskega komiteja (OK) Planica, ter dodal, da je proračun prireditve 1,8 milijona evrov. Za letos načrtovani projekti izgradnje nordijskega centra bodo stali 16 milijonov evrov.

Jelko Gros, vodja tekmovanja in direktor Zavoda za šport Planica, je dejal, da bi lahko v Planici tudi s sedanjo letalnico gostili svetovni pokal še naslednjih deset let. "Za to obdobje ima letalnica veljaven certifikat Mednarodne smučarske zveze (Fis). Naša želja pa je, da letalnico povečamo in razširimo v zgornjem delu, kjer je zelo 'stisnjena' in ima zelo oster radij," je napovedal Gros.

Letošnje leto bo po Grosovih besedah najbolj intenzivno leto gradnje nordijskega centra: "Upamo, da bomo letalnico zgradili poleti in jeseni ter jo v zimi končali. Letos bomo nadaljevali z gradnjo otroškega in mladinskega dela nordijskega centra, ki obsega med drugim 15- do 85-metrske skakalnice. Na vrsti bo servisni objekt Čaplja, tudi hudournik moramo urediti. V drugi polovici leta načrtujemo začetek gradnje osrednjega objekta tekaškega centra. Zapleti so vedno možni, prepričan pa sem, da so vse težave rešljive in bomo uspešno končali za letos načrtovana dela, vredna okrog 16 milijonov evrov."

Zadnja leta so planiško prireditev vselej tudi s finančnega vidika izpeljali uspešno. "Letošnja Planica je dokazala, da je to tekma, ki jo mora imeti Fis v svojem koledarju. Verjamemo, da bomo skakalnico in okolico pripravili do naslednje prireditve in da bo znova tako uspešna, kot je bila letos. Seveda k vsemu veliko pripomorejo tudi uspehi slovenskih skakalcev. V celoten proračun milijon evrov prispevajo pokrovitelji, ostalo pa dopolnimo s televizijskimi pravicami in vstopninami. Upam, da bomo s slednjimi dosegli pričakovane dohodke in da bomo tekmo izpeljali s pozitivno ničlo," je dejal Finžgar.

Slovenija
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...