Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
p. Silvo Šinkovec (foto: Igor Modic)
p. Silvo Šinkovec

Le čisti v srcu slišijo in vidijo

Slovenija | 13.12.2012, 09:10 Izidor Šček

V drugi decembrski Radijski katehezi je bil z nami jezuit p. Silvo Šinkovec. Njegovo razmišljanje je izhajalo iz evangelija druge adventne nedelje. O adventu je dejal, da to ni samo čas pričakovanja in priprave na božične praznike, kar liturgično obhajamo vsako leto znova, ampak je obenem zelo pomembno, da advent sprejemamo kot celotno življenje slehernega človeka, ki je v pričakovanju na končno srečanje s sadom pravičnosti.

Vprašanja poslušalcev

V oddaji je p. Silvo Šinkovec odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. Zanimalo jih je, zakaj ne izpolnjujemo starozaveznih odredb, kot so jih Judje, recimo „zob za zob“? P. Silvo je na to odgovoril: „Jezus ni prišel, da bi še bolj natančno postavil pravila, ampak je prišel dopolnit razodetje in da bi ljudje še bolj spoznali Boga. Bog se ves čas daje, vsakemu človeku, ki ga je ustvaril, se hoče razodeti in razkriti. Skloni se k vsakomur. To je velika skrivnost. Pravila so le pripomočki. „Postava je vzgojiteljica“, pravi sv. Pavel, ki nam pomaga, ko ne vemo, kako in kam naprej. Bistvo je spoznati Boga, in ko človek spozna Boga, v skladu s tem spoznanjem živi. Živi iz ljubezni.“ Kako je p. Silvo Šinkovec pojasnil pravilo „zob za zob“, lahko slišite v posnetku pogovora.

Šteje vsaka misel

V življenju nas oblikujejo naše notranje misli. Jezus pravi: „Ne omadežuje vas tisto, kar pride od zunaj, ampak tisto, kar pride od znotraj, iz srca.“ Slaba dejanja, slabe besede so od hudega. Zato je tako zelo pomembna spoved, ki zapre vrata zlu. Gre za zavestno odločitev, da se bomo poboljšali in se borili proti grehu. Ker pa skušnjava ostaja, jo lahko premagamo samo z Božjo pomočjo, ne sami. Le naveza z Bogom nam pomaga premagati slabo.

Vera je spoznanjem

P. Silvo Šinkovec pravi: „Bistvo vere je odkritje Boga. Neskončno ljubeči Bog je, in ko ga sprejmem v svoje življenje, se vse spremeni. Zgodi se močan preobrat. Vsakič pa do notranjega, globokega spoznanja ne pride in živimo, kot da Boga ni.“ P. Silvo Šinkovec je spregovoril tudi o moči kristjana: „Moč kristjana je v zelo veliki notranji aktivnosti in zunanji pasivnosti. To slednje pomeni, da se ne odzovemo takoj, s hitrimi burnimi reakcijami, ko smo napadeni. Ni treba. Resnica naj se razodene od znotraj.“

Pomenljive so bile besede našega sogovornika, zato povabljeni k poslušanju oddaje. In bodite z nami tudi v novem letu, ko bo jezuit p. Silvo Šinkovec naš sogovornik v Radijski katehezi vsako prvo sredo v mesecu.

Prisluhnite katehezi.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...