Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Sirija: Papežev poziv naletel na pozitiven odziv

Svet | 30.11.-1, 00:00

Papežev poziv k prenehanju prelivanja krvi v Siriji in pomoči tamkajšnjemu ljudstvu, ki trpi, je naletel na pozitiven odziv. Nanj je odgovorila Italijanska Karitas, prav tako nesebično pomagajo regijske Karitas.

Libanonska je sprejela približno 1.800 družin, nudi jim hrano, prenočišča in psihološko pomoč. Jordanska skrbi za več kot 5.000 družin, razdelila je že na stotine paketov z živili in nujnimi potrebščinami, velika je potreba po zdravstveni oskrbi in tudi po šolanju otrok. Turška se je osredotočila na zdravstveno pomoč, razdeljevanje hrane, psihološko pomoč in pravno svetovanje za begunce. Karitas v sami Siriji medtem pomaga preživeti stotinam družin v mestih Homs, Alep, Damask in ostalih manjših krajih, čeprav je dostop na določena območja precej otežen.

Potrebe po človekoljubni pomoči so v zadnjih mesecih narasle. V Siriji potrebujejo približno 170.000 evrov pomoči, prošnje za dodatno pomoč prihajajo tudi iz vseh že omenjenih sosednjih držav.

Da je nasilje v Siriji preraslo vse meje, so že 25. aprila javno potrdili tamkajšnji katoliški škofje, ko so se srečali v mestu Alep, danes prizorišču krvavih spopadov. Gre za kompleksen spor, okoli katerega se prepletajo različne analize, od politične in ekonomske do verske, od lokalne do mednarodne.

Samo v zadnjih dveh dneh je Alep zapustilo 200.000 ljudi, več kot 220.000 Sircev pa je že zapustilo državo. Približno 30.000 se jih je zateklo v Libanon, tako da je libanonska oblast na državno mejo postavila vojsko. Svojo gostoljubnost so izkazale mnoge družine, šole in druge libanonske ustanove. Več kot 150.000 Sircev se je napotilo v Jordanijo, čeprav jih je uradno registriranih le nekaj več kot 35.000. Velik del se je zatekel k prijateljem in znancem. V Turčiji je do danes zabeleženih približno 43.000 pribežnikov, ki bivajo v osmih taboriščih, država pripravlja še dve, kjer bodo v vsakem lahko sprejeli 10.000 oseb.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...