Sveti oče pozval k prekinitvi nasilja v Siriji

Cerkev po svetu | 29.07.2012, 13:18 Marjana Debevec

Papež Benedikt XVI. je pri današnji molitvi Angel gospodov razložil pomen evangelija pomnožitve kruha. Po molitvi pa je znova pozval k prekinitvi nasilja v Siriji ter spregovoril o svetovnem srečanju mladih, ki bo prihodnje poletje v Riu de Janeiru v Braziliji.

Papež je poudaril, da Jezus večkrat omenja razdelitev kruha in pa hvaležnost zanj, kar simbolno predstavlja evharistijo. “Evharistija je stalno srečanje človeka z Bogom, saj se nam On daruje, da bi nas preobrazil vase.” Pogled evangelista pa je usmerjen tudi na križ, ki je Jezusova popolna podaritev iz ljubezni.

Omenjeni evangelij nam prikaže tudi podobo dečka, ki je v želji, da bi nahranil ljudi, podaril tisto, kar je imel: pet hlebov in dve ribi. Čudež se torej ni zgodil iz nič, ampak kot posledica tega dejanja. Jezus od nas ne zahteva tistega, česar nimamo, ampak nam je s tem dogodkom pokazal, da se lahko vedno znova zgodi čudež, če ponudimo tisto malo, kar imamo. “Bog je sposoben pomnožiti vsako naše majhno dejanje ljubezni in nas narediti deležne njegovega daru,” je dejal sveti oče. Ob sklepu je poudaril pomen prejemanja Kristusovega telesa, da bi bili vedno globlje združeni z Njim. Hkrati pa je molil, da nikomur ne bi manjkal vsakdanji kruh ter da se ne bi proti neenakostim nikoli borili z orožjem, ampak s tem, da bi znali podeliti in z ljubeznijo.

Papež je po molitvi izrazil svojo skrb zaradi nasilja v Siriji, številnih mrtvih in ranjenih in množice beguncev. Prosil je, naj slednjim zagotovijo potrebno človekoljubno pomoč in solidarnost. Znova je zagotovil svojo bližino in molitve trpečemu narodu ter pozval k prekinitvi prelivanja krvi.

Papež je Boga prosil za modrost srca, še posebej za tiste, ki imajo največjo odgovornost, da bi preko dialoga in sprave vedno iskali poti miru, tudi s strani mednarodne skupnosti. “Moja misel je namenjena tudi dragemu iraškemu narodu, ki ga zadnje dni pretresajo strašni atentati s številnimi mrtvimi in ranjenimi”, je dodal sveti oče ter zaželel, da bi ta velika dežela našla pot stabilnosti, sprave in miru.

Zatem pa je spregovoril o 28. svetovnem srečanju mladih, ki bo prihodnje poletje v Braziliji. “Gre za dragoceno priložnost za mnoge mlade, da izkusijo veselje in lepoto pripadnosti Cerkvi in življenja v veri”, je dejal papež ter poudaril, da z upanjem gleda na ta velik dogodek.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...