Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Bela palica (foto: Wikipedia)
Bela palica

Mednarodni dan bele palice

Slovenija | 15.10.2011, 08:04 Andrej Šinko

Danes obeležujemo mednarodni dan bele palice. Ta simbolizira osebno neodvisnost slepih in slabovidnih oseb, hkrati pa opozarja druge, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe. V Sloveniji naj bi bilo z hujšimi okvarami vida od 8000 do 10000 ljudi, v Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije pa je vključenih nekaj več kot 4000 posameznikov.

Slepi in slabovidni se tako v vsakodnevnem življenju srečujejo z mnogimi ovirami. Strokovni sodelavec Društva študentov invalidov Slovenije Miha Kosi: "Slepota in slabovidnost sta velika družbena problema. Nista pa taka, da se ju ne bi dalo odpraviti ali vsaj v veliki meri omiliti. Za razliko od slepih, ki so že navzven prepoznani po uporabi bele palice, pa je slabovidnost bolj skrita oziroma manj opazna. Kljub temu se tudi slabovidni srečujejo z najrazličnejšimi težavami. Velikokrat so to težave pri izpolnjevanju različnih obrazcev na poštah in uradih, pri branju napisov iz tabel… Tudi tisk na veliko etiketah na različnih prehrambnih izdelkih je zelo majhen tako, da se težko bere. Tudi na zdravilih so napisi zelo majhni. Tako, da je takih težav v vsakdanjem življenju, ki povzročajo ne malo težav kar precej. Kljub temu pa sodobna računalniška in druga programska oprema omogoča, da se tudi slepi in slabovidni precej lažje soočajo oziroma jim olajša precej težav pri dostopu do različnih gradiv, do branja. In se zaradi tega tudi precej lažje vključujejo v družbo."

Bela palica

Predvsem med hojo je slepim v veliko pomoč tudi bela palica. Za njenega izumitelja velja slepi britanski glasbenik James Biggs. Slednji je namreč svojo palico prebarval na belo, da bi bil vidnejši med prečkanjem ceste. Pozneje, leta 1970, pa je mednarodna zveza slepih 15. oktober razglasila za mednarodni dan bele palice. O tem kaj za slepe pomeni bela palica pa je spregovorila Sonja Pungertnik: "Bela palica je na videz in tudi v resnici zelo enostaven pa vendarle zelo dragocen pripomoček za nas slepe. Mi ji včasih v šali rečemo kar podaljšana roka, s katero lahko potipamo tisto kar je pred nami. Bela palica nam omogoča samostojno in predvsem varno gibanje v prostoru, v širšem okolju… Seveda pa se je potrebno te spretnosti, hoje z belo palico naučiti. Gre za tako imenovani trening mobilnosti in orientacije. Bela palica je hkrati tudi opozorilo širši okolici, šoferjem, mimoidočim, da gre za slepo osebo in s tem se nekako počutimo na cesti bolj varni."

Bele palice so narejene iz različnih snovi. Tradicionalno so bile lesene, danes pa so pogosto iz umetnih mas ali aluminija. Tudi izvedbe so različne - prvotne palice so bile iz enega kosa, danes pa so pogoste tako imenovane teleskopske bele palice, ki so sestavljene iz več delov in se zložijo kot antena, in zložljive bele palice, katere deli se preložijo eden na drugega.

Še nekateri pripomočki slepih in slabovidnih

Poleg bele palice slepi in slabovidni uporabljajo še veliko drugih pripomočkov, kot so: lupe, programska opremo za povečavo, brajeve tablice in različne druge pripomočke, ki so vezani na brajevo tehniko, snemalnike in predvajalnike zvočnih zapisov, avtomatske čitalnike in čitalnike zaslonov… Večino teh naprav potrebujejo posebej slepi in slabovidni študentje. Uporabo nekaterih pripomočkov jim omogočajo tudi na Društvu študentov invalidov Slovenije. Strokovni sodelavec Miha Kosi: "Na Društvu študentov invalidov Slovenije, invalidski organizacij, ki združuje študente vseh vrst in stopenj invalidnosti, se posebej posvečamo tudi slepim in slabovidnim. Omogočamo jim skeniranje oziroma pretvarjanje študijskega gradiva v elektronsko obliko, fotokopiramo študijsko gradivo, nudimo različne oblike svetovanja in druge podpore. Tako, da jim omogočamo čim lažji študij oziroma čim boljše pogoje. Zavedamo se, da smo še zelo daleč od ideala kljub temu, da se je v zadnjem obdobju veliko spremenilo. Seveda si pa vsi zelo želimo, da bi šli še naprej po poti odstranjevanja različnih ovir in vzpostavljanju enakih možnosti za vse državljane, tudi za slepe in slabovidne."

Slovenija, Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...