Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Delavci Konstruktorja še vedno brez plač ali stečaja

| 18.10.2011, 15:40 Andrej Šinko

Približno 250 delavcev Konstruktorja, ki že tri mesece s stavko skušajo doseči izplačilo plač, je tudi v ponedeljek ostalo brez obljubljenega denarja. Zaposleni, ki sicer že nekaj časa zahtevajo stečaj družbe, so zato dopoldne znova pripravili protest. Začeli so ga pred upravo podjetja, nato pa so odšli do nedokončanega bloka, kjer so prižgali sveče.

Delavci konstruktorja niso prejeli plač za mesce junij, julij, avgust in september. Zato se jih je dopoldne približno 100 zbralo na mirnem protestu. Zahtevali so izplačila plač oziroma stečaj podjetja. Predsednik uprave Konstruktorja Samo Majcenovič je povedal, da poskuša najti denar za plače, vendar sindikatom ni želel dajati obljub o tem, kdaj naj bi delavci plače prejeli. Med viri za izpolnitev te obljube omenja celo najem kredita in denar od terjatev do Dravskih elektrarn Maribor v višini skoraj 2,5 milijona evrov ter dobrega pol milijona evrov od projekta Mestna vrata.

Sekretarka za gradbeništvo na podravski Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Breda Črnčec je povedala, da je „sramotno, kako v podjetju ravnajo z delavci, iz katerih se z nenehnimi lažmi o plačilu in zavlačevanjem neizbežnega stečaja dobesedno norčujejo“. Čeprav so pred časom k pomoči pozvali tudi predsednika Danila Türka, se iz njegovega urada niso odzvali vse do danes. "Na jamstveni sklad smo se prav tako obrnili z zahtevo, da sproži stečajni postopek, a so nas zavrnili. Zato smo se 10. oktobra na ta sklep pritožili, saj menimo, da gre za navadno sprenevedanje in izigravanje zakonov v naši državi," je še povedala Črnčecova.

Za 4. oktober je bil sklican narok, na katerem bi moralo mariborsko okrožno sodišče odločati o ustavitvi prisilne poravnave na zahtevo prisilnega upravitelja Matjaža Polenčiča, ki pa je bil odpovedan le dan prej, saj je uprava pod vodstvom Sama Majcenoviča vložila spremenjeni predlog načrta finančnega prestrukturiranja in samo za odstotek povišala obljubljeno poplačilo upnikom. Po besedah Črnčecove jim je Polenčič obljubil, da bo novo zahtevo za stečaj vložil še danes. Kot je še dejala, Majcenoviču ne verjame nihče več v podjetju. V dokumentu, ki je objavljen tudi na spletni strani Ajpesa, se je namreč ta, kot že nekajkrat doslej, zavezal, da bo najpozneje do 17. oktobra poplačal obveznosti do zaposlenih, ki jim dolguje že štiri plače, a se to tudi tokrat ni zgodilo.

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...