Rok MihevcRok Mihevc

Srečanje molitvenih občestev Katoliške karizmatične prenove

Cerkev na Slovenskem | 12.10.2011, 07:53 Nataša Ličen

V župnijski cerkvi Marijinega Brezmadežnega Srca na Pragerskem pri Slovenski Bistrici bo v soboto, 15. oktobra, od 9. ure dalje potekalo vseslovensko srečanje molitvenih občestev Katoliške karizmatične prenove.

Udeleženci bodo na dopoldanskem delu srečanja spregovorili o osebni izkušnji vere, poleg molitve in slavljenja pa bodo na sporedu tudi osebna pričevanja. V popoldanskem delu bodo nadaljevali z molitvijo in pričevanji, sklep pa bo ob 16.00 z mašo, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek. Po maši bo priložnost za individualno molitev.

Predstavitev karizmatične Prenove v Duhu

Karizmatična Prenova v Duhu je eden od prenovitvenih tokov (gibanj) v Katoliški Cerkvi, ki so značilni za obdobje po II. vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965). Njeni nastanki segajo v leto 1968 v ZDA, od koder se je hitro razširila in poleg katoliške vključuje tudi druge krščanske Cerkve po svetu. Ocenjujejo, da je v Prenovo vključenih okrog 600 milijonov vernikov iz različnih krščanskih Cerkva. V molitvena občestva Prenove redno prihaja več kot 100 milijonov katoličanov, kar kaže na to, da gre za najmočnejši pokoncilski duhovni tok. V Sloveniji se občestva Prenove, ki jih je več kot 100, zbirajo že več kot 30 let.

Gibanje Prenove in iz njega izhajajoči duhovni tok najprej in predvsem razumejo kot Božji dar, ki ga ne zaznamuje izrazita in navzven prepoznavna oblika duhovnosti, ampak gre predvsem za resno razumljeno, mišljeno in živeto krščanstvo, katerega bistveni del je dar Svetega Duha. Gre za bolj živo zavedanje resničnosti Jezusove in Očetove obljube o Tolažniku (prim. Jn 16,7) oziroma moči z višave (Lk 24,49), ki je na binkoštni praznik in pozneje v prvih krščanskih občinah rodilo sadove, ki jih imenujemo karizme oziroma darovi Svetega Duha. Karizme v Cerkvi obstajajo tudi danes in karizmatična izkušnja prve Cerkve, zapisana v Svetem pismu, je temelj govora o karizmah v Cerkvi tudi danes. Karizmatičnost je bistveni element krščanstva, vključen v prenovo vere in Cerkve skozi njeno celotno zgodovino. Prenova s svojim delovanjem poudarja to razsežnost vere.

Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...