Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Evropski parlament (foto: Evropski parlament)
Evropski parlament | (foto: Evropski parlament)

Poljska prevzema vodenje Evropske unije

Evropska Unija | 30.11.-1, 00:00

Na Poljskem je slovesno. Država namreč iz rok Madžarske prevzema polletno predsedovanje Evropski uniji. Osredotočila se bo predvsem na zagon gospodarske rasti, varnost ter krepitev odnosov z vzhodnimi in južnimi sosedami unije.

V Varšavi pravkar poteka slovesnost. Udeležujejo se je poljski premier Tusk, predsednik Komorowski, predsedniki Evropske komisije, Evropskega sveta ter parlamenta, Barroso, Van Rompuy in Buzek.

V prihodnjem polletnem obdobju bosta zelo pomembni dve temi: Hrvaška, ki je včeraj končala pogajanja z Evropsko unijo, in pogajanja o prihodnjem večletnem proračunu povezave. Poljska želi, da bi Hrvaška do konca leta podpisala pristopno pogodbo. Prava vsebinska razprava o predlogu proračuna, ki ga je Evropska komisija predstavila v sredo, se začenja ravno v začetku poljskega predsedovanja.

Poljsko predsedstvo se bo v prizadevanjih za zagon gospodarske rasti posvetilo predvsem na tri glavne naloge. To so, zagotavljanje evropske integracije kot vira rasti, varnejše in odprte Evrope. V izzivih grške dolžniške krize in arabske pomladi, ki so ključni za prihodnost unije, Poljska ne bo imela velikega vpliva, saj ni članica evrskega območja. S tem se bosta namreč spopadala Van Rompuy in visoka zunanja predstavnica unije Catherine Ashton.

Veselje Poljakov pa je včeraj malce skalilo 30 tisoč delavcev in sindikalistov, ki so se zbrali v prestolnici. Z geslom „Vaša politika, naša beda“ so protestirali proti domači in evropski politiki. S tem so hoteli opozoriti, da Poljska ni sposobna rešiti niti lastnih gospodarskih težav, kaj šele, da bi reševala težave Evrope.

Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...