Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
TV Plamen (foto: Žiga Judež)
TV Plamen | (foto: Žiga Judež)

Zabavna nedelja; Igre brez meja in TV Plamen

Slovenija | 28.06.2010, 09:19

Drugi dan osmih radijskih počitnic smo se držali bolj „doma“ - v in okrog hotela Zora. Dodobra smo spoznali dolge hodnike in ugotovili, da kljub odsotnosti jutranje telovadbe tekanje oz. sprehajanje po hodnikih od sobe do recepcije, od recepcije do kongresne dvorane, v kateri imamo skupne dogodke, od dvorane do jedilnice in od jedilnice do sobe, nanese kar nekaj metrov, če ne celo kilometrov (v celem dnevu, seveda).

Družinska sreča – sreča ali lončnica?

Drugi dan je minil hitro in učikovito, kot bi dejali. Nedeljo smo začeli s sv. mašo, pri kateri smo poslušali zanimivo pridigo duhovnika Janeza Gerčarja, ki jo je „nalonil“ na zgodbo duhovnika Karla Gržana. Družinsko srečo moramo zalivati in negovati, sicer nam bo umrla. Dobesedno ali v prenesenem pomenu. Preberite simpatično zgodbico in malo pomislite, kako pa vi negujete družinsko srečo.

Družinska sreča

Podarjena mi je bila družinska sreča. Ne mislim na družinsko srečo, ki jo doživljam v svojem domu. Mislim na preprosto rastlinico z imenom družinska sreča. Polna drobnih lističev je se je razraščala in polnila v lončku vse kotičke svojega domovanja. V preobilju je kipela celo čez robove.

Razveselil sem se je in jo postavil na sredino mize v dnevni sobi. Več dni sem jo hodil občudovat in negovat. Potem pa … saj veste, za družinsko srečo ni bilo več časa. Preobilje skrbi, pomembni opravki, neodložljive poti, srečanja, daleč vstran od skupne mize in sobe in družinske sreče, ki je vedno bolj hirala brez nege. Brez pozornosti, brez ljubezni.

Nekega dne sem stopil v dnevno sobo in moj pogled se je ustavil na družinski sreči – umirala je. Prej kipeče preobilje življenja je venelo in prebudilo je očitek: „Zakaj si me zapustil? Kje si bil? Vse ti je pomembnejše od mene.“ Grešnik sem stal pred krhko stvarco in vedel sem, da se moja krivda imenuje nepozornost, brezbrižnost, zanemarjanje … Bilo me je sram. Ali ni zapisal pesnik: „Če pozabiš na cvet, boš pozabil na človeka; če spregledaš rožo, boš spregledal brata.“ Prilil sem vodo in upal, da bo sreča oživela. Pa ni – bilo je prepozno.

Skupna miza je postala pusta in hladna. Nobena stvar ni mogla nadomestiti družinske sreče.

Nekega dne sem vstopil v cvetličarno. „Družinsko srečo bi rad!“ Cvetličarka mi je izrala najlepšo. „Koliko stane?“ sem hotel vedeti. Žena živahnih oči se mi je nasmehnila: „Družinska sreča se ne prodaja. Podarjena vam je!“ Presenečen sem se zahvalil in ko sem hotil oditi, mi je rekla v naročilo: „Družinsko srečo morate zalivati vsak dan. Zelo občutljiva je. Ne pozabite na to tudi, ko imate veliko skrbi in opravkov!“

„Vem,“ sem tiho odgovoril in jo ponesel v življenje …

Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, zbral Božo Rustja

Pa mi? Dovolj negujemo družinsko srečo? Si vzamemo čas zanjo? Ji posvečamo dovolj pozornosti? Morda pretežko razmišljanje za počitniške dni, a radijske počitnice z Ognjiščem tako ali tako niso čisto navadne počitnice, na katerih da človek „možgane na off“ in pozabi na vse, kar je resnega in življenjskega.

Kje so meje iger brez meja?

Kmalu po maši smo se zbrali pred hotelom, kjer je Urša v roke dobila mikrofon, počitnikarje razdelila v tri skupine po 30 ljudi in v zabavnem tekmovanju spremljala, komu gre najbolje, kdo goljufa in kdo si bo prislužil častno 3. mesto (zadnje) oz. bronasto medaljo. Smeha je bilo ogromno. Čeprav se je nedelja začela celo z nekaj kapljami dežja, so „igre brez meja“ dež pregnale in priklicale sonce, ki je kar močno posvetilo in marsikoga (beri: najbolj pogumne) zvabilo v (ne preveč toplo, zares!) morje. Še kaj več o igrah pa naj spregovorijo fotografije v naši danes res bogati fotogaleriji.

Radio Plamen ima sestrico: TV Plamen!

Kosilo, večerja, po njej pa presenečenje radijskih sodelavcev, ki smo pripravili nadaljevanje Radia Plamen. Seveda pod skrbnim vodstvom našega dežurnega „vicmaherja“ Marjana, ki se še vedno buni. :-) Po uspeli dveurni premieri in konkretni dozi smeha naših počitnikarjev smo mu zastavili nekaj vprašanj in 2. dan počitnic sklenili okrog enajste (nekateri zaradi pisanja članka še pozneje :-)) sila utrujeni.

Kdaj je nastala ideja za TV Plamen (TVP)?

Ko smo se pripravljali na nove radijske počitnice, smo se oblikovalci programa ob vprašanju zabavnega gledališkega večera le spogledali. Težko je namreč ponoviti ali pa celo preseči lansko improvizacijo ob Radiu Plamen. A vredno je poskusiti in logično nadaljevanje lanske uspešnice je lahko le „TV Plamen“. Zapleti ob televizijskih oddajah pa se ponujajo kar sami ...

Je zgodba z Radiem Plamen (RP) končana?

Ne, mislim, da še nismo rekli zadnje in da bomo predstavo še kdaj ponovili, saj vabila še prihajajo. Jesen zato puščamo odprto. Smo pa akterji sklenili, da ne bomo pretiravali, saj je vsako gostovanje poleg zadovoljstva ob nasmejanih obrazih vendarle tudi napor, ob naših obveznostih pa se tudi časovno težko uskladimo. Želja je, da bi predstavo še nekajkrat odigrali, ko pa nas bo začela obremenjevati, se bomo umaknili. Z zelo lepimi spomini ...

Je TV Plamen zahtevnejši "projekt" kot RP?

Televizija zajema tudi sliko in s tega vidika je "TV Plamen" precej zahteven. Če je bilo ob Radiu Plamen dovolj poskrbeti le za zvočno podobo (jingle in spote), moramo pri televiziji pripraviti tudi grafiko in resnične posnetke. Večina stvari se sicer dogodi v živo na odru, vendar pa je kar nekaj prispevkov tudi posnetih. Pri tem so nam izdatno pomagali ostali kolegi radijci, ki niso šli z nami v Primošten. To je bil pravzaprav tudi eden od ciljev – da ostanemo čim bolj povezani z Ljubljano tudi v Primoštenu.

So ambicije s TVP podobne kot z RP - mislite na turnejo po Sloveniji, ko se vrnemo s počitnic? ;-)

Ne, nikakor. Čeprav bi najbrž tudi ta improvizirana predstava lahko zabavala mnoge, je bila postavljena le za počitnikarje in je najbolj zabavna v tem kontekstu. Vendar pa sem se v življenju naučil: Nikoli ne reci nikoli ...

Ali si zadovoljen s premiero?

Usta imam od ušesa do ušesa … Sicer pa je to bolj vprašanje za počitnikarje. ;)

In kaj nas čaka danes, na 3. dan radijskih počitnic? Čisto na kratko. Veselimo se poldnevnega izleta z ladjico in dogodivščin na njej.

OGLEJTE SI FOTOGALERIJO

Slovenija, Dogodki, Radijske počitnice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...