Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Evropa mora znova zadihati!

Cerkev po svetu | 21.05.2010, 14:41

V Vatikanu so sklenili Dneve ruske kulture in duhovnosti, na katerih je bil poleg fotografske razstave in simpozija organiziran tudi koncert, posvečen papežu Benediktu XVI., ki mu ga je poklonil ruski patriarh Kiril. Osnovni namen pobude je bil dati nov prispevek k dialogu med pravoslavnimi in katoličani.

Ob sklepu je papež zbrane tudi nagovoril in poudaril, da moramo tako katoličani kot pravoslavni postati priče krščanstva v naši družbi, da bi lahko Evropa znova zadihala s polnimi pljuči. Sodobna kultura in zlasti evropska kultura je v nevarnosti, da bo izjemna dediščina, ki izvira iz krščanske vere, pozabljena in tako opuščena, je sinoči dejal papež. Poudaril pa je, da so te korenine še danes žive in plodne tako na vzhodu kot na zahodu naše celine. „Te korenine morajo spodbujati nov humanizem, novo obdobje pristnega človeškega razvoja, da bi učinkovito odgovorili na številne izzive, s katerimi se soočajo naše krščanske skupnosti in naše družbe. Prvi med njimi je pojav sekularizacije, ki ne pušča ob strani le Boga in njegovih načrtov, ampak vodi vse do zanikanja človekovega dostojanstva v službi družbe, ki jo vodijo samo sebični interesi“, je dejal sveti oče.

Potrebno je dosledno pričevanje vernikov

Zato je papež zbrane takole pozval: „Pomagajmo Evropi, da bo znova zadihala s polnimi pljuči! Vrnimo dušo ne le vernim, ampak vsem narodom celine, spodbujajmo zaupanje in upanje, ki izvira iz tisočletne izkušnje krščanske vere! V tem trenutku je potrebno predvsem dosledno, velikodušno in pogumno pričevanje vernikov, da bi se skupaj lahko zazrli v prihodnost, v kateri bosta svoboda in človekovo dostojanstvo priznana kot temeljni vrednoti, ljudje pa bodo cenili odprtost k Presežnemu, k Bogu in izkušnjo vere kot sestavni del človeka.“

Krili: katoličani in pravoslavni kot zavezniki

Patriarh Kiril pa je v svojem sporočilu, ki ga je prebral metropolit Hilarion, spomnil na prispevek, ki ga je evangelizaciji dala ruska kultura, še posebej v času preganjanja Cerkve in državnega ateizma. Katoličani in pravoslavni morajo po njegovih besedah delovati skupaj kot zavezniki v obrambo skupnih vrednot kot sta družina in življenje vse od spočetja do naravne smrti. To bo Evropi pomagalo, da se bo rešila iz resne krize identitete, v kateri se je znašla, je še dodal patriarh Kiril.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...