Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Študentski protesti (foto: Petra Stopar)
Študentski protesti

Kdo je odgovoren za izgrede?

| 20.05.2010, 12:06 Petra Stopar

Vprašanje, kdo bo prevzel odgovornost za izgrede na včerajšnjih demonstracijah študentov in dijakov v Ljubljani, še visi v zraku. Politika in policija ocenjujeta, da sta za varnost na dogodku v prvi vrsti odgovorna organizatorja – Študentska in Dijaška organizacija Slovenije (ŠOS in DOS). Zaradi škode, ki jo je na objektu kulturne dediščine povzročilo več deset mladih, je delo v parlamentu tudi danes nekoliko ovirano.

„Danes smo tu, da skupaj povemo vladi, da si ne želimo njihovih sprememb, da si ne želimo, da nam ukinejo socialne korektive in tisto, kar smo si do sedaj priborili,“ je zbranim na demonstracijah dejala predsednica ŠOS Katja Šoba. Kot je poudarila, želijo „mačehovski državi“ jasno pokazati, da ne dajo svojih pravic ter da so študentje in dijaki stebri, na katerih bo stala država. „Mi smo tisti, ki moramo imeti dostop do javnega šolstva in pravico, da si zaslužimo svoj denar,“ je dejala. Prav tako morajo imeti po njenem prepričanju tudi njihovi starši pravico do dostojne plače, upokojenci pokojnine in mladi delo.

Nestrinjanje mladih z zakonom o malem delu, s katerim bi po mnenju ŠOS in DOS razpadel edini socialni korektiv za študente in dijake, pa je pripeljalo do izgredov. Posebne policijske enote so pridržale kakih 30 posameznikov; mladoletne med njimi so izpustili in jih predali staršem. V izgredih se je poškodovalo tudi več policistov, devet med njimi jih je iskalo tudi zdravniško pomoč. Protestniki so med drugim s kamenjem poškodovali stekla in kipe na pročelju stavbe državnega zbora. Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik DZ Pavle Gantar, ljudje, ki mečejo jajca, ne morejo biti lačni. „Vse od leta 1968 sem sodeloval na številnih demonstracijah, a česa takega še nisem videl. Kar smo videli danes, je primer zanikanja dialoga in zatekanja v nasilje, ki nikoli ne more biti prava pot reševanja odprtih vprašanj,“ je prepričan. Ocenjena škoda poškodovanega stekla na zgradbi parlamenta, ki je nastala ob sredinem vandalizmu, je okoli 27.000 evrov, ki pa je v celoti zavarovano, je povedala generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik. Ostala škoda še ni ocenjena, za primere vandalizma je DZ zavarovan za 15.000 evrov. Presežek tega bo DZ zahteval od organizatorja protestov.

Predstavniki študentske in dijaške organizacije odgovornost zavračajo in poudarjajo, da bi morali varnost zagotoviti pristojni organi: "Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) se distancirata od nasilnih dejanj pred Državnim zborom RS in ostro obsojata nasilje, ki so ga izvajali posamezniki po zaključku demonstracij. Takoj, ko se je začelo nasilje, je organizator zaključil demonstracije in udeležence večkrat pozval k mirnemu razhodu, hkrati pa pristojne organe nemudoma pozvali h takojšnjemu ukrepanju."

Vhod v kapelo pri Frančiškanih
Vhod v kapelo pri Frančiškanih © Blaž Lesnik

Na Policijski upravi Ljubljana pa ocenjujejo, da je to v prvi vrsti naloga organizatorja dogodka. Nasilje obsoja politika. Po mnenju premierja Boruta Pahorja je vandalizem nesprejemljiv in neopravičljiv. Trije podmladki koalicije zahtevajo, da ŠOS sama poravna nastalo škodo. Ob tem naj povemo, da tudi frančiškanska cerkev na Prešernovem trgu ni ostala nedotaknjena, zaznamovana je z grafiti. V podmladku Nove Slovenije upajo, da bodo policisti našli vandale, ki so mirne demonstracije naredili nasilne.

Minister za delo Ivan Svetlik je v oddaji Odmevi dejal, da imajo študentski servisi pri demonstracijah veliko vlogo, saj da so preko SMS sporočil pozivali k udeležbi k protestu, kar je predstavnik ŠOS zanikal. Po prepričanju ministra bodo morali odgovornost prevzeti tudi tisti, ki so na začetku demonstracij pozivali k dejanjem, kakršna so se pozneje tudi zgodila. Dodajmo, da so organizacije udeležence na protest pripeljale z brezplačnim avtobusom, prav tako pa je bil dijakom opravičen izostanek od pouka.

In kako naprej? Prostor za vsebinsko razpravo zakona o malem delu ostaja, pravi visokošolski minister Gregor Golobič. Po Pahorjevem prepričanju se vlada trudi drugačna stališča kolikor je mogoče upoštevati in najti razumne in napredne kompromise.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...