Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Opravičilo belgijskih škofov

Cerkev po svetu | 20.05.2010, 10:11

Belgijski škofje so po nedavnem obisku ad limina apostolorum v Vatikanu vsem vernikom poslali posebno pismo. V njem se žrtvam zlorab opravičujejo za nasilje, ki so ga doživele in za pomanjkljivo podporo, ki so je bili deležne.

Odpuščanja prosijo tudi sorodnike žrtev in celotno družbo zaradi posledic takšne zlorabe. Upamo, da nam bo še odprta pot sprave, so zapisali belgijski škofje. V pismu, ki so ga objavili v sredo, so belgijski škofje znova zatrdili, da ima varnost in zaščita otrok prednost pred vsem drugim in da glede tega ni nobenega dvoma. Priznamo, so zapisali škofje, da odgovorni v Cerkvi niso popolnoma dojeli obseg tragedije zlorabljanja otrok in njegovih strašnih posledic. S tem molkom so dajali ugledu Cerkve kot ustanove in njenim služabnikom prednost pred dostojanstvom mladih žrtev. Storilci so dobili novo možnost za delovanje, žrtve pa so v svojem telesu nosile rane, ki so se le počasi celile ali pa se sploh niso mogle zaceliti. Ko so se škofje zahvalili žrtvam, ki so se opogumile, da so spregovorile in naznanile, kaj so prestale, so izrazili hvaležnost tudi članom komisije za spolne zlorabe za njihov prispevek h graditvi kulture resnice in pravičnosti.

Uvedli bomo strožja merila

Odgovorne v Cerkvi ta kriza spodbuja, da se soočijo s problemi, jih poimenujejo ter se jih lotijo v sodelovanju s pristojnimi osebami, so zapisali škofje in dodali: „Zaradi tega bomo mi kot škofje sprejeli konkretne ukrepe s podporo Benedikta XVI. ter tam, kjer je potrebno, uvedli strožja merila za izbiranje kandidatov za duhovništvo ter za odgovorne položaje v Cerkvi.“ Obvezali so se tudi, da bodo poskrbeli za učinkovit nadzor in podporo pastoralnim delavcem. Problem zlorab po njihovem prepričanju zadeva tudi izvajanje avtoritete. Cerkev si mora zato izprašati vest, da bo spremenila tiste oblike izvajanja oblasti, ki utegnejo privesti do zlorabe moči nad otroki. To pa po prepričanju škofov terja pogum in ponižnost, zlasti pri voditeljih cerkvene skupnosti.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...