Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež – naše upanje je v Bogu

Cerkev po svetu | 13.05.2010, 13:42

Papež Benedikt XVI. se mudi v Fatimi, ki je vrhunec njegovega 15. mednarodnega potovanja na Portugalsko. Dopoldne je na trgu pred cerkvijo daroval slovesno sveto mašo Gospodovega vnebohoda ob 10. obletnici beatifikacije Francka in Jacinte. Zbranim je spregovoril o upanju, ki ima svoje temelje v Bogu.

Prihajam kor romar, je dejal papež v začetku svojega nagovora. Med pozdravi se je posebej spomnil vseh tistih, ki trpijo, v želji, da bi jim prenesel upanje, ki gori v njegovem srcu. „Da, Gospod, naše veliko upanje, je z nami! V usmiljeni ljubezni svojemu narodu ponuja prihodnost v občestvu z njim“, je dejal papež.

Zatem se je spomnil dogodkov izpred 93.ih let, ko se je trem pastirčkom prikazala Marija. Ta močna izkušnja milosti jim je pomagala, da so se zaljubili v Boga vse do tega, da je Jacinta vzkliknila: „Tako rada rečem Jezusu, da ga ljubim! Ko mu to večkrat ponovim, se mi zdi, da mi v prsih gori ogenj, ki pa ne opeče.“

Samo z ljubeznijo

Ta izkušnja bi lahko v komu od nas vzbudila ljubosumje, ker je mi nismo doživeli, je dejal sveti oče, vendar pa je takoj zatem zatrdil, da lahko Bog vedno pride do nas. Da bi ga lahko začutili, moramo ostati budni. Luč, ki se je razodela pastirčkom, je ista luč, ki je prišla za vse nas: Božji Sin, ki je postal človek. Naše upanje ima zato trdne temelje, je dejal sveti oče, upanje, ki ne razočara, zahteva pa našo popolno predanost v roke Ljubezni, ki drži svet pokonci. To upanje pa rojeva ljubezen, ki vse opraviči, vse veruje, vse upa in vse prenaša. Samo s takšno ljubeznijo bomo po papeževih besedah uspeli zgraditi civilizacijo Ljubezni in Miru. „Naj bo teh sedem let, do stote obletnice prikazovanj, zmagoslavje Marijinega Brezmadežnega srca v slavo Sveti Trojici“, je svoj nagovor sklenil papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...