Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Dejan Židan (foto: ARO)
Dejan Židan

Židan na čelo kmetijskega ministrstva

Oddaje | 09.05.2010, 11:50

Državni zbor je v sredo, na predlog premiera Boruta Pahorja, Dejana Židana, dosedanjega predsednika uprave skupine Panvita imenoval za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Imenovanje je podprlo 50 poslank in poslancev, proti pa ni bil nihče.

Triinštiridesetletni Židan, ki je svojo poklicno pot začel kot veterinar in jo nato nadaljeval kot manager, je takoj po prisegi dejal, da podpore v parlamentu ne razume le osebno, ampak kot podporo celotnemu sektorju od malih do velikih kmetij ter agroživilski industriji. V Sloveniji pridelana hrana je po njegovih besedah varna, zdrava, nadpovprečne kakovosti, okusna in s tradicijo, o novi zaposlitvi pa dejal:

„Kot minister se bom zavzemal, da bo vsak, ki deluje v tej verigi, ali deluje na kmetiji, ali deluje kot delavec v agroživilski industriji, ponosen, da se ukvarja z dejavnostjo, ki je strateško pomembna za Slovenijo kot tudi za celotno Evropo.“

Primopredaja poslov med dosedanjim ministrom dr. Henrikom Gjerkešem in novim ministrom mag. Dejanom Židanom se je zgodila v petek zjutraj. Gjerkeš je povedal, da je v času njegovega vodenja skupaj s sodelavci opravil mnogo dela. Tako so nadaljevali z aktivnostmi pri pristopnih pogajanjih s Hrvaško na področju ribištva, zgodile so se nekatere spremembe pri programu Leader, ki bodo omogočile operativno izboljšanje tega programa na področju črpanja sredstev, začeli so z javno razpravo o spremembah Programa razvoja podeželja, sprejet pa je bil tudi program dela Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in javne Čebelarske svetovalne službe.

dr. Henrik Gjerkeš
dr. Henrik Gjerkeš © ARO

Nov minister se je v četrtek in petek srečal s sodelavci na ministrstvu, že v četrtek pa je sprejel tudi prvo kadrovsko odločitev in imenoval šefico kabineta, Eleno Del Fabro.

Vsak mesec poročilo o opravljenem delu

Židan je napovedal redne mesečne vsebinske tiskovne konference, o novih sodelavcih pa izrazil zelo pozitivno mnenje: „Med administracijo sem opazil dosti zagnanih ljudi, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja na področju kmetijstva in v proizvodnji hrane in sem jih seveda povabil, da aktivno sodelujejo z mano pri programu, ki sem ga predstavil v Državnem zboru.“

Nov državni sekretar oziroma sekretarka naj bi buila po Židanovih besedah znana v mesecu dni, Borut Pahor pa mu je dal tudi proste roke pri izbiri kadrov, tudi tistih, ki jih morebiti pripelje od zunaj. Imena bodo znana, ko bodo dogovori končani.

Panvita – eden od pomembnih gospodarskih sistemov

„Panvito bom videl kot enega izmed pomembnih gospodarskih sistemov, upam da bo takih sistemov v Sloveniji več, kakor tudi upam, da bo od kmetij, vseh velikosti, srednjih, malih in velikih, čimveč takih, ki se bodo odločile, da bodo aktivno delovale v kmetijstvu tudi v bodoče!“, je ob prevzemu poslov odnos do prejšnjega podjetja opisal Židan.

Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...