Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Deset let duhovne oskrbe v Slovenski vojski

Slovenija | 03.05.2010, 13:00

Vojaški vikariat zagotavlja duhovno oskrbo pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske ter njihovim družinam, ne glede na njihovo versko pripadnost. V vojaškem vikariatu so zaposleni vojaški vikar, namestnik vikarja za Rimskokatoliško cerkev, namestnica vikarja za Evangeličansko cerkev, vojaški kaplani, pastoralni asistenti in administrativna referentka.

Vikariat pa v letošnjem letu obeležuje deseto obletnico prisotnosti v Slovenski vojski. Osebje Vojaškega vikariata je navzoče v vseh trenutkih vojakovega življenja. Tako sodeluje pri usposabljanjih, na terenskih in tudi mednarodnih vajah ter operacijah kriznega odzivanja. Njihovo vodilo pri delu je: „Zvest Bogu in domovini.“ Iz tega izhaja prizadevanje za zvesto služenje vojaku in širši skupnosti, ki je utemeljeno z lastno izkušnjo duhovnega življenja in vere v Boga.

Pastoralni asistent v Slovenski vojski Klemen Štavbar je za naš radio povedal, da so pripadniki vikariata, od 27. aprila do 1. maja, desetletnico svoje prisotnosti med vojaki obeležili z romanjem v večno mesto Rim. Tam so se udeležili papeževe splošne avdience, kjer jih je sveti Oče pozdravil tudi v Slovenščini. Obiskali pa so tudi grobove apostolov in se s sveto mašo, ki jo je daroval kardinal Franc Rode, v baziliki svetega Petra, zahvalili za vse dobro, kar kot kristjani storijo v vojski.

Naloge vojaškega vikariata

Pripadniki Vojaškega vikariata skrbijo za redno zagotavljanje duhovne oskrbe med vojaki, z organiziranjem romanj, srečanj za družine, delitvijo zakramentov, bogoslužji za domovino, predavanji in drugimi priložnostnimi akcijami. Redno obiskujejo pripadnice in pripadnike Slovenske vojske v operacijah kriznega odzivanja. Tistim, ki ne pripadajo katoliški ali evangeličanski skupnosti, osebje vikariata omogoča srečanja s predstavnikom njihove veroizpovedi. Vikariat pa ima tudi veliko stikov s podobnimi enotami v vojskah drugih držav, sodeluje na Mednarodni konferenci vojaških kaplanov in škofov zveze Nato ter PzM.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...