Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Krsta poljskega predsednika (foto: www.prezydent.pl)
Krsta poljskega predsednika

Je poljski predsednik Kacynski slutil svoj odhod?

Svet | 12.04.2010, 12:52

To se v teh dneh, ko je dežela zavita v žalost, sprašujejo Poljaki. “V petek je poljski predsednik Lech Kacynski opravil sveto spoved, saj je rekel, da mora v Katinu prejeti sveto obhajilo. Mnogim je povedal, kako zelo se veseli tega obiska in toda morda je slutil, da bo nekaj narobe,“ nam je povedal dr. Lojze Oberstar, Rektor semenišča Odrešenikove matere v Varšavi.

V nedeljo popoldne so po vsej državi darovali svete maše za umrle v nesreči: „To je narodna tragedija,“ je dejal dr. Oberstar. Na letalu je bila tudi ekumenska delegacija, v nesreči je umrlo 10 duhovnikov, med njimi sta bila tudi vojaški škof in rektor katoliške univerze. Varšavski nadškof Stanislaw Dziwsz je nedeljski pri sveti maši rekel, da ta nesreča predstavlja narodne duhovne vaje, saj v vsem tednu ljudje veliko molijo.

Tudi dr. Oberstar je povedal, da Poljaki v vseh znamenjih iščejo tolažbo: „Resnica o Katinu je prišla končno na dan. Nesreča se je zgodila dan pred nedeljo Božjega usmiljenja in teden dni po peti obletnici smrti papeža Janeza Pavla II. Poljaki to vidijo kot znamenje upanja, ker je Bog resnično usmiljen, in žalujejo zelo dostojanstveno. Veliko molijo, tudi mediji so umirjeni, prinašajo pa veliko besed upanja.“ Tudi odnosi med Rusijo in Poljsko bodo mogoče po tej tragediji boljši. Prav včeraj so namreč v Rusiji prvič pokazali film o Katinu in s tem odprli pot resnici.

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...