Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Škof dr. Jožef Smej (foto: ARO)
Škof dr. Jožef Smej

„Gorje meni, če evangelija ne bom oznanjal...“

Radijski misijon | 22.03.2010, 11:28

V drugem dnevu letošnjega 5. radijskega misijona, se ustavljamo ob razmišljanjih o Gospodovem dnevu. Za vsakega katoličana je udeležba pri sveti maši temelj nedeljskega praznovanja. In v današnjih prvih dveh misijonskih pogovorih zato razmišljamo prav o mašni daritvi.

„Mašna daritev je žrtev, tisti pa, ki se nikoli ni zavestno odločil za žrtev, težko spozna in začuti bistvo svete maše, bistvo velikonočne skrivnosti, ki se pri vsaki maši ponavzočuje!“ je prepričan današnji misijonski govornik, upokojeni mariborski pomožni škof, dr. Jožef Smej.

Škof Smej je tudi prepričan, da se vsi ljudje, marsikdaj žal tudi škofje in duhovniki, premalo zavedamo pomena in veličine mašne daritve. Kristjani bi se morali zavzeto pripravljati na nedeljo - Gospodov dan, tako da bi v naprej prebrali in razmišljali odlomke Svetega pisma, ki jih beremo pri maši v nedeljo.

V nadaljevanju prvega pogovora, se je škof Smej ustavil tudi ob prvih delih mašne daritve. Najprej je razložil pomen začetnega obreda in vstopnega speva. Opozoril je na pomen kesanja, še posebej tistih besed, na katere kar pozabljamo, namreč „da smo mnogo dobrega opustili...“

Razložil je pomen branja božje besede in opozoril tudi na pomen branja psalmov, ter duhovnikovega branja Evangelija in potem njegove razlage božje besede v homiliji.

Srčika drugega misijonskega pogovora pa je bila pojasnitev pomena obhajila in predvsem vrednega prejemanja Jezusa pod podobo kruha. Škof Smej je posebej opozoril, da nam je Kristus pod podobo kruha dan v zveličanje ali pogubljenje, slednje če ga nevredno prejemamo. Kristjani pa se bi morali zavedati, da je obhajilo „kruh močnih“, „kruh angelov“, starši pa pomena svojega zgleda vrednega prejemanja svetega obhajila za otroke.

Škof Smej je pojasnil tudi pomen prošnje po obhajilu, blagoslova in duhovnikove odslovitve, predvsem pa naglasil, da je obhajanje svete maše klic vsakemu kristjanu, da bi iz tega bogatega vira živel vse prihodnje dni življenje vredno kristjana.

Radijci pri jutranji maši
Radijci pri jutranji maši © ARO

Kdo je dr. Jožef Smej?

Škof Jožef Smej se je rodil 15. februarja 1922 v Bogojíni. Bogoslovje je začel v Mariboru, končal pa v Sómbotelu, kjer je na praznik Brezmadežne, leta 1944, prejel mašniško posvečenje.

Duhovniško službo je najprej opravljal v Dokléžovju, nato pa še v Dobróvniku, Túrnišču in kar 21 let v Murski Soboti. Sledila so leta različnih služb v Mariboru. Kljub pestremu duhovniškemu delu je nadaljeval s študijem in leta 1974 doktoriral na Teološki fakulteti v Ljubljani.

Papež Janez Pavel II. ga je 25. aprila 1983 imenoval za mariborskega pomožnega škofa. Posvečenje je prejel 23. maja 1983 v stolni cerkvi Sv. Janeza Krstnika. Njegovo škofovsko geslo se glasi: „Milosti polna, spomni se...“ Škof Jožef Smej je tudi pesnik, pisatelj, prevajalec in cerkveni zgodovinar.

Radijski misijon
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...