Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar

Načrti Slovenije v svetu za leto 2010

| 12.02.2010, 06:16 Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu pripravlja tradicionalne programe za rojake. Letos bo že 17. Tabor Slovencev po svetu. Letos bo znova potekal izven Ljubljane, malo so prestavili tudi datum, in sicer bo 4. julija. Za nedeljsko oddajo Slovencem po svetu in domovini smo se pogovarjali s predsednikom Boštjanom Kocmurjem.

Tabor Slovencev po svetu bo tudi letos v juliju, sprememba je ta, da bo na samo izseljensko nedeljo. To so storili na pobudo ministra Boštjana Žekša, da bi ne bili dve prireditvi na isti dan. Letos na taboru pričakujejo okoli 150 mladih, ki bodo tudi sodelovali v programu. Pričakujejo Rast iz Argentine, mlade iz Kanade, pevski sestav Mi smo mi iz Clevelanda, Lipo iz Muenchna in Novi glas iz Kanade. Lokacija tabora bo izven Ljubljane, in sicer v Dolenjskih Toplicah. Letos bo tabor potekal v sodelovanju Rafaelove družbe in Svetovnega slovenskega kongresa, tako da vsi upajo, da bo še bolj pester kot prejšnja leta.

Slovenija v svetu bo tudi letos organizirala obiske maturantov iz sveta. "Naše prizadevanje je, da bi čim večjemu številu Slovencev, rojenih po svetu, omogočili neposredni stik s Slovenijo. To jih dodatno nagovarja, da ko se vračajo v domove po svetu razmišljajo o novih povezavah, pojavljajo se povezovalne mreže. To bo tudi del tematike tabora - povezovanje mladine."

Kaj pa bodo še pripravljali med letom, so na vidiku kakšna gostovanja?

V postnem času naj bi gostovala gledališka skupina iz San Justa z igro Veliko oder sveta španskega klasika Calderon de la Barca. Novi fantovski pevski zbor Mi smo mi iz Clevelanda, ki ga sestavljajo člani tretje generacije, bo nastopil v Sloveniji. Novi glas je večje folklorno društvo iz Kanade. Združuje devetdeset plesalcev vseh generacij, letos jih bo v Slovenijo prišlo 24. Ti še niso bili v Sloveniji. Gostovala bo tudi folklorna skupina Lipa iz Muenchna. Tudi letos bodo pripravili likovno razstavo, gost naj bi prišel iz ZDA: Jaka Okorn. Sodelovali bodo tudi pri spremljevalnem programu mladinske šole slovenskega jezika. Pripravili bodo dva seminarja slovenskih ljudskih plesov, eden bo potekal v Buenos Airesu. Načrtujejo gostovanja Slovenskega okteta po Južni in Severni Ameriki ob 20-letnici samostojne Slovenije. Sodelujejo pri pevskem festivalu v Maasmechelnu, pri Slovenskih dnevih v različnih nemških mestih.

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...