Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar

Načrti in projekti štajerskih Slovencev za leto 2010

| 11.02.2010, 06:50 Matjaž Merljak

Slovenska manjšina na avstrijskem Štajerskem je v letu 2009 pripravila nekaj pomembnih dogodkov, za letos pa ima v načrtu zanimive projekte. Predsednica društva Člen 7, ki zastopa slovensko manjšino, Susanne Weitlanner jih je predstavila Andreji Barat iz studia Martjanci.

Leto 2009 zahtevno in zanimivo. Prvič so imeli lastno razstavo, in sicer o judovski kulturi od Trsta do Lendave. Imeli so tudi srečanje partnerskih šol učencev na Štajerskem s slovenskimi vrstniki. To bodo nadaljevali v naslednjih letih. V Pavlovi hiši je potekal tečaj slovenščine, za katerega je bilo kar veliko zanimanje. Zato bodo z njim nadaljevali. Do konca februarja je na ogled razstava Metamorfoze. Umetniki prikazujejo, kako 'iz starega

Sussane Weitlanner, Člen 7, Štajerski Slovenci
Sussane Weitlanner, Člen 7, Štajerski Slovenci © ARO
naredijo novo'. V Gradcu bodo februarja pripravili branje knjige Matijasa Grilja - 40 dni Patosa, v marcu bodo odprli novo razstavo 'Erotika in pornografija - kje so meje'. Fritz Gomboc bo imel razstavo keramike, junija se bo zaključila z dražbo. Pripravljajo tudi srečanje zborov. Julija bo na ogled poletna razstava, letos bo predstavljala čebele. Jeseni bo v Gradcu razstava Štajerska jesen, decembra pa bo na ogled razstava g. Logarja iz Koroške, ki se je ukvarjal s partizani.

Založniška dejavnost.
V letu 2009 so izdali nekaj novih knjig. Na zadnje je to knjiga Matijasa Grilja, nato bo še Rezka Kancijan izdala novo zbirko dvojezičnih pesmi, načrtujejo delo Ernesta Ružiča in drugo. Načrtujejo tudi izdati splošno brošuro o Pavlovi hiši.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...