Tradicionalni slovenski zajtrk ob tednu slovenske hrane. | (foto: Daniel Novaković / STA)
Teden, ki znova vabi k izbiri domačih živil in podpori našega kmeta
Slovenija Jernej Dragar
Na Gospodarski zbornici Slovenije so danes predstavili letošnji Teden slovenske hrane, ki bo potekal od 17. do 23. novembra. Osrednji dogodek ostaja tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo 21. novembra v vrtcih, šolah in drugih ustanovah opozoril na pomen zdravih prehranskih navad. Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić in ostali sogovorniki so izpostavili odgovoren odnos do hrane in sodelovanje med kmeti, živilsko industrijo ter potrošniki.
Tretji teden v novembru bo drugič potekal Teden slovenske hrane, ki želi poudariti pomen celotne agroživilske verige – od kmeta in zadruge do živilske industrije, trgovine in potrošnika. Tudi letos bo najbolj odmeven dogodek tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, mleko, med in jabolko. Obeležili ga bomo v petek 21. novembra, ko bodo v vrtcih, osnovnih šolah, domovih za starejše in drugih ustanovah otroci in odrasli zajtrkovali simbolna slovenska živila. Namen dogodka ni le poudariti pomen zdravih prehranskih navad, temveč tudi dvigniti zavedanje o delu slovenskih kmetov in predelovalcev ter o pomenu prehranske varnosti.
Most med kmeti?
»Uživanje lokalne hrane je več kot le izbira. Predvsem menim, da je naložba za ohranjanje kmetijstva in predelovalne industrije,« je dejala ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić in poudarila, da teden slovenske hrane ni zgolj praznik okusov, ampak tudi teden odgovornosti in spoštovanja. Opozorila je na pomembnost sodelovanja med vsemi, ki sodelujejo v verigi preskrbe s hrano, ter na izzive, s katerimi se soočajo tako pridelovalci kot potrošniki. Po njenem je nujno zgraditi most med kmeti, ki pogosto čutijo pomanjkanje prepoznavnosti, in potrošniki, ki velikokrat nimajo dovolj informacij o izvoru hrane.
Jabolka na jutranjih vlakih
Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Vesna Marinko je predstavila podatke raziskav, ki kažejo, da mladi zajtrk prepogosto izpuščajo. Zato je vloga vrtcev in šol pri ozaveščanju otrok toliko pomembnejša. Letos bodo v okviru projekta na 20 jutranjih vlakih razdelili 2000 jabolk kot simbol slovenske hrane. »Zakaj zajtrk je prvi obrok dneva in je ključen za energijo, koncentracijo, dobro razpoloženje, telesno vzdržljivost je temelj zdravja in dobrega počutja za vsakega posameznika,« je še dodala.
Teden slovenske hrane se bo tako tudi letos odvijal z jasnim sporočilom: izbira lokalno pridelane hrane je odločitev za zdravje, trajnost, domače okolje – in za prihodnost slovenskega kmetijstva.



