Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Intervju z Andrejem Vombergarjem (foto: Matjaž Merljak)
Intervju z Andrejem Vombergarjem | (foto: Matjaž Merljak)

Andrej Vombergar: Otroške sanje so se mi uresničile 

Slovenci po svetu | 27.11.2022, 17:06 Matjaž Merljak

Na nedavnih tekmah slovenske nogometne reprezentanca proti Romuniji in Črni Gori je igral tudi 28-letni Andrej Vombergar, argentinski Slovenec, ki je bil pred leti član ljubljanske Olimpije, od julija letos pa je član buenosaireškega prvoligaša San Lorenzo. Na obisku v našem studu smo ga vprašali, kaj mu pomeni igrati za slovensko izbrano vrsto.

Klica selektorja je bil zelo vesel, prav tako tedna, ki ga je preživel s slovensko nogometno reprezentanco. V Romuniji je v drugem polčasu tudi igral, na tekmi v Ljubljani pa je bil le na klopi. A to je bil zanj tako ali tako dan veselja, saj je praznoval 28. rojstni dan. Voščit so mu prišli bratranci in celo mama iz Argentine. V slačilnici so mu prinesli torto in mu zapeli.

Igrati za Slovenijo je za Andreja velika čast, ponos, seveda tudi odgovornost. Upa, da se bo slovenski reprezentanci lahko pridružil spomladi na kvalifikacijah za Euro 2024. Odvisno je od njegovih obveznosti v argentinskem prvoligašu San Lorenzu, kjer igra od letošnjega poletja. A na slovenski nogometnih zelenicah ni prvič. Med letoma 2017 in 2019 in med letoma 2020 in 2021 je bil član ljubljanske Olimpije, nato ga je pot vodila v Rusijo in Mehiko.

Andrej Vombergar v dresu San Lorenza
Andrej Vombergar v dresu San Lorenza © Andrejev instagram profil

Pri San Lorenzu je opozoril nase že na prvi tekmi v njihovem dresu, pravzaprav v prvih minutah, ko je stopil na igrišče, je zadel gol. Sicer pa je v 17-ih tekmah dosegel šest golov za domači klub. San Lorenzo je tudi klub, za katerega navija papež Frančišek, ustanovitelj kluba je neki duhovnik, barve pa so barve podobe Marije Pomočnice.

Andrejeve vrnitve v domači Buenos Aires v letošnjem poletju so bili veseli domači in tudi slovenska skupnost. Še vedno ji pripada in se, če mu le čas dopušča, udeležuje prireditev. Nazadnje je bil tako na skupnem mladinskem dnevu.

Andrej Vombergar dresu slovenske reprezentance na tekmi v Romunij
Andrej Vombergar dresu slovenske reprezentance na tekmi v Romunij © Andrejev instagram profil

Seveda v teh dneh spremlja tudi svetovno nogometno prvenstvo v Katarju. Upa, da se bo Argentina uvrstila v finale, čeprav je prvi obračun izgubila.

V sredo, 23. 11. 2022, ga je na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejela državna sekretarka Vesna Humar. Član slovenske državne ekipe je pripravil presenečenje, saj je ob tej priložnosti Uradu podaril svoj podpisan dres s številko 18. 

Andrej Vombergar je Uradu za Slovencev v zamejstvu in po svetu podaril podpisan dres
Andrej Vombergar je Uradu za Slovencev v zamejstvu in po svetu podaril podpisan dres © USZS

Zapis USZS: 28-letni nogometni napadalec, ki ponosno ohranja slovenski jezik in slovensko kulturo se je rodil v Buenos Airesu, Argentini, kamor so se izselili njegovi stari starši. Prihaja iz Našega doma San Justo, enega od šestih domov, ki v Buenos Airesu združujejo povojno migracijo argentinskih Slovencev. Tam je med drugim hodil na sobotno slovensko šolo France Balantič, pel v otroškem pevskem zboru Zedinjena Slovenija ter plesal pri folklorni skupini Mladika. Obiskoval je tudi srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka. Slovenski maturantje tega programa ob zaključku svojega šolanja redno obiščejo domovino svojih prednikov in tako jo je v okviru generacije pod imenom RAST 41 obiskal tudi Andrej. Kot je povedal, se je moral za enomesečno odsotnost posebej dogovoriti s takratnim trenerjem, vendar mu je obisk matične Slovenije pomenil ogromno. Bil je tudi član nogometne ekipe Zedinjena Slovenija, ki redno sodeluje na svetovnem prvenstvu Slovencev po svetu, ki ga organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu. Oba projekta Urad s ponosom financira.

Slovenci po svetu
Družina pred izzivi sveta (photo: Pixabay) Družina pred izzivi sveta (photo: Pixabay)

Kje smo kot družba zašli?

Družina, toplina, dom. Vse to predstavljata krščanska starša, oče in mati, ki sta imela te dni svoj praznik. Kdo si te topline ne želi? In kje smo kot družba skrenili s poti, da je največja rak ...

O avtorju