Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Duhovnik Štih (skrajno levo) in škof Saje.  (foto: FB/Damjan Štih)
Duhovnik Štih (skrajno levo) in škof Saje. | (foto: FB/Damjan Štih)

Škof Saje po ogledu Macesnove Gorice globoko pretresen

Novice | 28.09.2022, 14:58 Alen Salihović

Novomeški škof Andrej Saje je danes obiskal morišče pod Macesnovo gorico. Skupaj z navzočimi je opravil molitev za umorjene in vse rajne, še posebej za žrtve vojne in njihove svojce, za mir in za spravo. Globoko pretresen nad zločinskimi dejanji je izrazil pričakovanje, da država in pristojne službe poskrbijo za dostojen pokop vseh nasilno umorjenih med in po drugi svetovni vojni in da dobijo svoje mesto v narodnem zgodovinskem spominu. Kočevski župnik Damjan Štih pa je po obisku morišča na svojem Facebook profilu zapisal, da so pristojni evidentirali skoraj 3000 okostij, ocenjujejo pa, da je do 500 okostij razdrobljenih v prah zaradi bomb, ki so jih likvidatorji metali v jamo na pobite.

Škofu Sajetu so se poleg Štiha pri obisku pridružili župnik v Kočevski Reki in dekan kočevske dekanije Jože Milčinovič ter gradbeni nadzornik pri izkopu jame Tone Ostanek, navzoče je v imenu Uprave za vojaško dediščino pri Ministrstvu za obrambo pozdravil Gregor Kaplan.

Macesnova Gorica
Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Na omenjenem kraju od lanske jeseni potekajo izkopavanja posmrtnih ostankov najmanj 3000 slovenskih mož in fantov, ki so jih junija 1945 tja pripeljali iz Škofovih zavodov iz Šentvida nad Ljubljano ter zverinsko umorili. Arheologi trenutno še izkopavajo posmrtne ostanke umrlih in njihove osebne predmete.

Škof Saje je skupaj z navzočimi opravil molitev za umorjene in vse rajne, še posebej za žrtve vojne in njihove svojce, za mir in za spravo. Globoko pretresen nad zločinskimi dejanji je izrazil pričakovanje, da država in pristojne službe poskrbijo za dostojen pokop vseh nasilno umorjenih med in po drugi svetovni vojni in da dobijo svoje mesto v narodnem zgodovinskem spominu. Po njegovih besedah je v Sloveniji med vsemi vpletenimi najprej potrebno priti do soglasja o zgodovinskih dejstvih, ki je nujno za nadaljevanje procesa sprave. Morišče pod Macesnovo Gorico je po do sedaj znanih in zbranih podatkih največje skupinsko grobišče slovenskih mož in fantov.

Pred breznom pod Macesnovo Gorico bo v ponedeljek, 31. oktobra 2022, spominska slovesnost za umorjene na tem kraju.

Okostja
Okostja © Škofija Novo mesto

Župnik Štih je zapisal, da so imeli to veliko milost, da so vstopili tudi v samo jamo. »Nič lep pogled ni to. Niti sedaj ne, ko so tam samo še zadnja okostja kakih 20tih mož, ki so očitno bili vrženi v jamo živi in so na smrt od lakote in žeje čakali v rovu ob glavni jami, kamor so se očitno uspeli umakniti. Ven pa niso uspeli priti. Šokanten prizor,« je zapisal Štih.

»Menim, da bi bilo nujno, da vsakdo, ki kakorkoli odloča o usodi teh umorjenih, najprej obišče to jamo in posebej ta rov. In si pride pogledat kontejnerje, gajbice in ponjave polne kosti... Molimo za zdravo pamet in za ta velik čudež, da bi vsi premogli zdravo sočutje in spoštljiv odnos do pokojnih,« je po prihodu iz jame zapisal duhovnik Štih.

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Škof Andrej Saje (prvi iz leve)
Škof Andrej Saje (prvi iz leve) © Škofija Novo mesto

Župnik Damjan Štih (levo)
Župnik Damjan Štih (levo) © Škofija Novo mesto


Novice, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...