Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Klic dobrote 2020 (foto: Kristjan Bišof)
Klic dobrote 2020 | (foto: Kristjan Bišof)

Teden Karitas: Slišim te

Novice | 23.11.2020, 06:53 Petra Stopar

Smo v Tednu Karitas, ki ga bomo sklenili s prvo adventno nedeljo. Letos je poudarek na obeleževanju 30-letnice organizirane oblike delovanja Karitas v Sloveniji in zahvali 11.000 prostovoljcem, ki v 465 župnijskih Karitas vsako leto opravijo preko pol milijona prostovoljnih ur za ljudi v stiski.

Brez romanja prostovoljcev, a ne brez skrbi za pomoči potrebne

Za razliko od preteklih tednov letos zaradi ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa ni organiziranega vseslovenskega srečanja prostovoljcev Karitas na Ponikvi. Prav tako so odpadli številni manjši koncerti in dnevi odprtih vrat, ki vsako leto potekajo po številnih krajih Slovenije. Bo pa teden predvsem delaven v skrbi za materialno pomoč za 98.000 oseb, ki jim Karitas tudi v razmerah epidemije redno pomaga z materialno pomočjo in svetovanjem, so zapisali v sporočilu za javnost na Slovenski karitas.

Geslo »Slišim te« opozarja na osnovno človeško potrebo po bližini

V Tednu Karitas bo javnost letos nagovarjalo geslo »Slišim te« in vabilo k poslušanju, sočutju, dobroti in konkretni solidarnosti z ljudmi v stiski. »Geslo opozarja na osnovno človeško potrebo po bližini, ko si vzamemo čas za drugega in mu posvetimo vso pozornost. Vabi pa tudi, da prisluhnemo, poskušamo razumeti in tudi odgovoriti z besedo, darovi ali prostovoljstvom pri pomoči ljudem v stiski, kar je še posebej pomembno v času epidemije,« so dodali v humanitarni organizaciji, ki že vsa ta leta zelo tesno in redno sodeluje tudi z Radiem Ognjišče.

30. Klic dobrote, tokrat iz televizijskega studia

Radio Ognjišče bo, tako kot vsako leto, v sredo, 25. novembra ob 20.00, neposredno prenašal tudi jubilejni, 30. vseslovenski dobrodelni koncert za družine v stiski Klic dobrote. Prenos bo omogočen tudi na TV Slovenija in Radiu Slovenija. Koncert bo letos z manjšim številom glasbenikov potekal izjemoma v Studiu 1 RTV Slovenija, in ne v dvorani Golovec v Celju. Namenjen bo 20.000 družinam, ki na Karitas prejemajo pomoč s hrano, plačilom položnic, plačilom ogrevanja in higienskimi pripomočki. Če bi radi darovali vnaprej, lahko že zdaj obiščete spletno stran Klica dobrote.

Nastopili bodo Irena Vrčkovnik, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Nuška Drašček in Gašper Rifelj. Glasbo bosta povezovala voditelja Bernarda Žarn in Jure Sešek. Iz Studia 2 nas bo s telefonisti nagovarjala s. Romana Kocjančič. Koncert bo popestren tudi z gosti in z izbranimi utrinki preteklih koncertov.

Klic dobrote so slišali mnogi Celjani, zaradi česar je dvorana pokala po šivih. In uspeh prvega Klica dobrote je botroval uspehu drugega in tretjega in tako naprej, vse do letošnjega tridesetega.

Scenarij za koncert je pripravil direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak, ki je bil tudi pobudnik Klica dobrote. Spominja se začetkov, ko je bil prvi koncert v letu 1991 v Celju, ki se je soočalo še s posledicami poplav leto prej in s prihodom beguncev s Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Za nudenje pomoči je celjska dekanijska karitas potrebovala sredstva. In tako je msgr. Trstenjak prišel na idejo o dobrodelnem koncertu.

"Spomladi sem spoznal New Swing Quartet in fantje so mi ponudili prvo roko sodelovanja ter odprli nekaj poti, ki sem jih ubral, da sem sestavil ekipo nastopajočih. Tomaž Kozlevčar in Dare Hering sta tudi pripravila naslovno pesem, lahko bi rekel himno koncerta, in pesem prav tako poimenovala Klic dobrote. Zapeli so jo Alenka Godec in New Swing Quartet, Koncert je trajal več kot tri ure in na odru se je zvrstilo res veliko glasbenikov. Posebnost večera je bila tudi ta, da je Klic dobrote povezovalo kar šest radijskih in televizijskih voditeljic. Klic dobrote so slišali mnogi Celjani, zaradi česar je dvorana pokala po šivih," se spominja.

Tako je tudi uspeh prvega Klica dobrote po njegovih besedah botroval uspehu drugega in tretjega in tako naprej, vse do letošnjega tridesetega. "Lahko omenim še to, da je tretji Klic dobrote dobil tudi televizijsko verzijo - posebno oddajo v nedeljskem večeru, četrti Klic dobrote, leta 1994, pa je Televizija Slovenija neposredno prenašala," je dodal.

S spomini na minulih 29 koncertov se seveda povezujejo tudi spomini na veliko darežljivost gledalcev in poslušalcev, ki so ali z nakupom vstopnic ali pa s sporočenim darom prispevali v koš dobrote. Lani so v času koncerta Klic dobrote za družine v stiski zbrali 152.240 evrov. "Poudarek na zbiranju finančnih sredstev so vedno družine v stiski in posamezniki. Vsako leto se zbere, hvala Bogu, zelo lepa vsota pomoči, da je potem Karitas omogočeno, da pomaga vsem, ki potrkajo na njena vrata. Zato iskrena hvala vsem darovalcem, vsem dobrim ljudem, ki s svojim čutečim srcem slišijo stisko pomoči potrebnih in po svojih močeh prispevajo. Vsako leto še kako drži, da prav vsak evro šteje," se je zahvalil msgr. Trstenjak.

Klic dobrote 2020
Klic dobrote 2020 © Kristjan Bišof


Teden Karitas na Radiu Ognjišče

O obletnici in dogajanju v tem tednu ter pomenu gesla smo poročali v eni od preteklih oddaj Karitas, lahko ji prisluhnete tudi tukaj. V sredo, 25. novembra ob 17.00, pa vabljeni k poslušanju oddaje Pogovor o na našem radiu, ko bomo gostili štiri različne sogovornike, ki se ukvarjajo s področjem pomoči ranljivim skupinam. Posneli smo pogovore s prostovoljko in članico odbora za starejše pri Škofijski karitas Koper Marijo Puc, zastopnikom pravic oseb s področja duševnega zdravja Edom P. Belakom, strokovno delavko Škofijske karitas Celje Sarajo Špec in psihologinjo Špelo Tušek.

Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...