Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec
Odločen ne pedofiliji (foto: vaticannews.va)
Odločen ne pedofiliji

Kriminalistka: Vsak tretji ali četrti otrok je spolno zlorabljen

24.05.2017, 18:10 Marjana Debevec

Oddajo Pogovor o smo posvetili vprašanju spolnih zlorab otrok v Sloveniji. Z nami sta bili kriminalistika in dolgoletna preiskovalka spolnih zlorab Neža Miklič ter zakonska in družinska terapevtka, ki se ukvarja z zdravljenjem žrtev Tanja Repič Slavíč. Dovolj zgovoren in pretresljiv je podatek, da naj bi bil zlorabljen vsak tretji ali četrti otrok.

Zakaj se v naši družbi tako malo govori o spolnih zlorabah otrok, če pomislimo na to, kako je ta zločin razširjen? Mogoče je to še vedno tabu tema in z oddajo Pogovor smo ta ta tabu začeli podirati. Spregovorili smo o načinih odkrivanja spolnih zlorab s strani policistov, pa tudi drugih ustanov.

Ugotovili smo tudi, da spolne zlorabe otrok niso pojav le današnjega časa, čeprav je pridobil razsežnost spletnih zlorab, ampak se v preteklosti o tem ni govorilo, ali pa sploh ni bilo možnosti, da bi jih reševali. Na ta pojav bi morali biti pozorni vsi in sprejeti odgovornost. »Če ne zmorejo v družini povedati, predvsem če je storilec nekdo iz družinskega kroga, potem naj povejo nekomu drugemu odraslemu: ali v šoli, ali v vrtcu, ali na prostočasni dejavnosti. Jaz pravim tudi: Povejte več osebam«, je dejal kriminalistka Neža Miklič, ki je prepričana tudi, da bi šole lahko storile več v smeri opozarjanja otrok in pogovora o teh tematikah.

Nekateri se zlorabe zavejo šele v odrasli dobi, nekateri nikoli. Posledice pa so hude. Pri večini žrtev spolnih zlorab sta močno prisotna občutek sramu in krivde. »Vsaka žrtev spolne zlorabe običajno doživlja to krivdo. S tem lažje preživi. To je čisto obrambni mehanizem. Lažje je namreč kriviti sebe, ker imaš potem lažni občutek varnosti in nadzora, ker si potem ti tisti, ki mora nekaj spremeniti. Potem mogoče je velikokrat spolna zloraba zavita v igro.«

Ena od posledic spolne zlorabe v otroštvu so tudi težave v doživljanju spolnosti v odrasli dobi in zaničevanje samega sebe. Več o tem pa v oddaji Pogovor o, kjer je pričevala tudi žrtev spolne zlorabe. O posledicah zlorab in načinih zdravljenja pa govori tudi knjiga Ranjeno srce, ki jo je izdala Založba Emanuel.

Knjiga o spolnih zlorabah, založba Emanuel
Knjiga o spolnih zlorabah, založba Emanuel © splet

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...