Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Pregled domačih dogodkov od 3. do 10. marca 2017

Slovenija | 12.03.2017, 06:41 Tone Gorjup

V pregledu dogodkov od petka do petka se bomo ustavili pri letošnji Tomaževi proslavi Teološke fakultete. Dotaknili se bomo novega predloga družinskega zakonika ter se seznanili s sporazumom med vlado in sidnikatom Fides, ki je znova zamrznil stavko zdravnikov. Edo Škulj je prejel Manutanijevo nagrado za življenjsko delo, Ilka Štuhec in Filip Flisar sta spet stala na stopničkah, so pa še nekateri drugi zanimivi dogodki ...

Tomaževa proslava

Na Teološki fakulteti v Ljubljani je bila v ponedeljek tradicionalna Tomaževa proslava. Kot je že običajno, se je začela s sveto mašo v ljubljanski stolnici, ki jo je ob someševanju sedmih škofov in nekaterih teoloških profesorjev - duhovnikov daroval nadškof Stanislav Zore, veliki kancler fakultete. V pridigi je dejal, da je Tomaževa proslava priložnost za zahvalo bogoslovni fakulteti, ki pri nas deluje že skoraj 400 let in neguje našo duhovno dediščino. Vprašal se je tudi v čem je moč teologije? »Teologija mora zajemati iz vedno žuborečih izvirov Cerkvenih očetov, obenem pa biti zasnovana na veri in premišljevanju.« Teolog naj bi bil po besedah nadškofa Zoreta, ki je povzemal misli papeža Benedikta XVI., učen, profesionalen in duhovno globok. Ob tem je še opozoril: »Če teologija preneha biti ubesedovanje odnosa z Bogom, umre in se začne ukvarjati sama s sabo. Takšna pa seveda ne more nagovarjati ne študentov in ne sveta«. Nadškof Stanislav Zore je še, da mora teolog poleg snovi, ki jo obravnava ineti pred očmi Boga, ki ga srečuje v molitvi in čaščenju ter človeka. Slovesnemu bogoslužju je sledila slavnostna akademija v dvorani Union, na kateri je imel slavnostno predavanje docent dr. Miran Špelič. Spregovoril je o teološki govorici pri crkvenih očetih. Sledila je podelitev diplom in Tomaževih nagrad. Tako pri maši kot pri akademiji sta sodelovala zbor študentov teološke fakultete in zbor bogoslovnega semenišča.

Nov predlog družinskega zakonika

V državnem zboru imamo spet predlog novega družinskega zakonika. Sredi tedna ga je obravnaval odbor za delo in ga potrdil z 11 glasovi ’za’ in dvema ’proti’. Predlog, ki obsega kar 300 členov, predvideva, da bodo o trajnejših ukrepih za varstvo otroka in o začasnih odredbah odločala sodišča. Prav tako bodo odločala o rejništvu in skrbništvu. Pojem družine je v predlogu zastavljen širše kot v veljavni zakonodaji; tradicionalna in naravna družina stopata v ozadje. Nov predlog prihaja v državni zbor pet let zatem, ko je bil marca 2012 na referendumu zavrnjen družinski zakonik, ki je omogočal posvojitve otrok tudi istospolnim parom. Razprava na odboru za delo je potekala v podobnem tonu, kot smo že vajeni pri tematiki, ki zadeva področje družine. Gre za tabor, ki se zavzema za ohranitev naravne družine in na drugi strani tako imenovane napredne sile, ki želijo družino prilagoditi potrebam družbe in trga oziroma lobijem, ki v imenu kapitala prilagajajo zakonodajo svojim željam. Poslanka NSi Iva Dimic je dejala, da mora biti njihov cilj trajen zakon in trdna družina, a da se ta definicija ne more spreminjati od danes na jutri in dodala: »Je bilo rečeno, da želimo imeti nek sodoben, nov družinski zakonik. Se mi zdi, da se na področju družine ne smemo igrati s sodobnimi pristopi. Malo konzervativnosti mora imeti in malo pogleda v odnose, kaj je res bilo najboljše za otroke. In to je, da ima oba starša.« Metka Zevnik iz združenja starih staršev Slovenije je opozorila, da je predlog praktično enak zakoniku, ki je bil zavrnjen na referendumu pred petimi leti. Stari starši pa so po njeni oceni znova izrinjeni iz družinske zakonodaje. Da zakonik ne prinaša, kar civilna družba danes pričakuje, meni tudi Franci Donko iz Gibanja za otroke in družino: »Vidimo, da gre še za en poskus birokratizacije družine oz. vmešavanja države skozi vse člene v funkcioniranje družine, ki zame, kot socialnega delavca ni sprejemljiv.«Razprava o predlogu novega družinskega zakonika se bo zdaj nadaljevala na redni seji državnega zbora, ki se bo začela 20. marca.

Vlada potrdila sporazum z zdravniki

Kljub pričakovanju prejšnjega tedna nismo začeli s stavko zdravnikov, saj sta ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin v soboto zvečer podpisala sporazum o začasni prekinitvi stavke. Vlada ga je nekaj dni zatem tudi potrdila. Sporazum poleg projekta skrajševanja čakalnih dob obsega aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V njem so na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov. Ena od prilog opredeljuje merila za vladni projekt skrajševanja čakalnih dob, ki predvideva nagrajevanje tako za primarno kot sekundarno raven zdravstva. Ministrica Milojka Kolar Celarc je ob tem povedala: »Klučne rešitve se nanašajo na odpravo anomalij, na izobljšanje statusa mladih zdravnikov. Zaradi tega smo uvedli drug način vrednotenja specializantov, prav tako tudi specialistov, ko končajo specializacijo …« Tudi Konrad Kuštrin je pozdravil tak način nagrajevanja zdravnikov in dodal: »Siguren sem, da smo tu zdravniki pokazali eno pot, verjetno prvi v državi, ki si tudi upamo iti v to, da smo nagrajevani ne samo zaradi starosti in položaja, ampak tudi zaradi dela, ki ga opravimo.«Opozoril je še, da nekatere stavkovne zahteve ostajajo odprte. Spomnil je na modro knjigo standardov in normativov za zdravniško delo, ki je nastala že pred desetimi leti. Sporazum med vlado in Fidesom je v delu zdravstva naletel na odobravanje, zlasti v zdravstveni negi pa so ogorčeni. Tudi njihov sindikati zdaj zahtevajo pogajanja. Oglasili so se tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, ki pričakujejo zvišanje plač učiteljem. Gospodarstveniki medtem opozarjajo, da predlagane spremembe niso celovite, predvsem manjka reorganizacija zdravstvenega sistema.

V Kranju je začela delovati Fajdigova ambulanta za ljudi, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Bolnike bodo sprejemali vsak torek med 15. in 19. uro, delovni čas pa se bo prilagajal potrebam. Prostovoljno bodo delali trije zdravniki, medicinska sestra in zdravstveni tehnik. Ambulanto, ki je dobila ime po kranjskem ljudskem zdravniku Božidarju Fajdigi, bodo vzdrževali s prostovoljnimi prispevki in donacijami. Zagotovljeno imajo tudi sodelovanje z zdravstvenim domom v Kranju, predvsem zaradi laboratorijskih in specialističnih preiskav.

Ormoško podjetje Safilo, ki je v lasti istoimenske italijanske skupine in je bilo do predlani znano pod imenom Carrera Optyl, je uresničilo svoje napovedi in v ponedeljek zaposlenim predstavilo seznam 228 pretežno delavk, ki zaradi poslovne odločitve lastnikov o reorganizaciji podjetja že prejemajo odpovedi.

Na Gospodarskem razstavišču je minulo sredo odprl vrata 56. mednarodni sejem Dom, ki je največja specializirana mednarodna sejemska prireditev s področja graditeljstva v Sloveniji in sosednjih regijah s ponudbo vsega za gradnjo. Tokrat se na njem predstavlja 580 podjetij iz 32 držav.

Predsednik države Borut Pahor je ocenil, da slovenska vojska ostaja na najnižji ravni sposobnosti delovanja, po tistem, ko sta mu ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba predstavila letno poročilo o njeni pripravljenosti v letu 2016. Med problematičnimi področji je Pahor navedel popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme, njeno razpoložljivost in sposobnost dolgotrajnejšega delovanja. Je pa spodbudno, da se je trend padanja obrambnih izdatkov končno zaustavil.

V kriminalistični preiskavi zaradi spolnih zlorab otrok na spletu, v kateri je sodelovalo 79 kriminalistov in policistov je osumljenih 17 storilcev. V hišnih preiskavaj minuli torek so jim zasegli skoraj tisoč predmetov. Žrtve spolnih zlorab na spletu so bili otroci med 10. in 17. letom, od leta 2015 pa so zaznali tudi štiri primere fizičnih spolnih zlorab.

Knjiga o postu

Inštitut Stanka Janežiča za ekumensko teologijo in medreligijski dialog pri Teološki fakulteti in založba Ognjišče sta pred dnevi pripravila predstavitev knjige Post – pot v življenje. Knjiga o postu je delo beograjske zdravnice Vesne Dimitrijević Srečković in profesorja pravoslavne fakultete Vladimirja Vukašinovića. Avtorja v njej osvetljujejta nekatera pereča vprašanja, ki so povezana z zdravilnim postom. Mnogi ljudje danes zbolevajo za različnimi boleznimi, katerih skriti vzrok je velikokrat nepravilna in nezdrava prehrana. Knjiga ni priročnik za hujšanje, ampak prinaša pogled na krščanski post, ki je prepleten tudi z molitvijo in raznimi oblikami duhovne askeze.

Pen ima novo predsednico

Slovenski center Pen ima novo predsednico. To je Ifigenija Simonović, ki je bila vrsto let tajnica centra. Z njo je slovenski Pen po Miri Mihelič dobil drugo žensko predsednico. Ob izvolitvi je med drugim dejala: »Bom si pa prizadevala, da sdosežemo glavni cilj, to je predajo Pena naslednjim rodovom.« Ifigenija Simonović, rojena leta 1953 v Kranju, je pisateljica, pesnica, esejistka in prevjalka. Je profesorica slavistike in primerjalne književnosti, v Londonu pa je končala višjo šolo za umtnostno obrt. Med drugim je izdala več pesniških zbirk za odrasle in za otroke. Uredila je tudi zbirko knjig Vitomila Zupana, v katerih so zbrane njegove pesmi iz zapora.

Mantuanijeva nagrada Edu Škulju

Slovensko muzikološko društvo je letošnjo Mantuanijevo nagrado za življenjsko delo podelilo muzikologu, organoslovcu, pedagogu in duhovniku Edu Škulju. Leta 1941 v Velikih Laščah rojeni Edo Škulj je po vojni s starši odšel v Argentino, kjer je bil 1965 posvečen v duhovnika. V Rimu je doktoriral z disertacijo o Stanku Premrlu in po triletnem delovanju v Frankfurtu prišel v Ljubljano. Med drugim je bil stolni vikar in organist, vodja škofijskega glasbenega sveta. Obnovil in urejal je revijo Cerkveni glasbenik ter predaval na orglarski šoli. Muzikološko društvo je v obrazložitvi zapisalo, da Škulj "zagotovo sodi v vrsto uglednih nestorjev slovenske muzikologije". Vseskozi je zavzeto raziskoval orgle na Slovenskem in na tem področju opravil pionirsko delo s številnimi publikacijami. Napisal je večje število del s področja cerkven glasbe ...

Šport

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je minulo soboto na predzadnjem smuku letošnjega svetovnega pokala v južnokorejskem Pyeongchangu osvojila tretje mesto. Zmanjkale so ji le štiri točke, da bi že na tej tekmi osvojili mali kristalni globus v smukaški preizkušnji letošnje sezone. Dan zatem je Ilka Štuhec stopila na tretjo stopničko še superveleslalomu za svetovni pokal. S tem je pred zadnjo tekmo v Aspnu prevzela vodstvo v skupni razvrstitvi te discipline.

Kranjska Gora je prejšnji konec tedna gostila veleslalomsko in slalomsko tekmo svetovnega pokala alpskih smučarjev. V veleslalomu je edini slovenski finalist Žan Kranjec osvojil 23. mesto, v slalomu pa je bil Štefan Hadalin 22. Tako je 56. Pokal Vitranc minil brez vidnejše slovenske uvrstitve.

Filip Flisar je uspešno končal sezono svetovnega pokala v smučarskem krosu. Na zadnji, 14. tekmi v kanadskem Blue Mountainu. Za Mariborčana je to četrta uvrstitev na stopničke v sezoni in 14. nasploh, z njo je svetovni pokal končal na četrtem mestu.

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca se je uvrstila v elitno skupino evropskega prvenstva, ki bo potekalo septembra. Minuli torek je v odločilni tekmi kvalifikacij s 3:0 premagala Belgijo in si zagotovila prvo mesto v svoji skupini.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...