Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Umrl duhovnik Frančišek Obran

Slovenija | 13.10.2014, 12:49

Svojo zemeljsko pot je sklenil upokojeni župnik in zlatomašnik Frančišek Obran. Slovo v župniji Sv. Tomaž bo v torek, 14. oktobra 2014 s sv. mašo ob 16. uri, pogrebna sv. maša in pogreb pa v sredo, 15. oktobra 2014 ob 16. uri v župnij Sv. Marko niže Ptuja.

Frančišek Obran se je rodil 7. marca 1931 v Borovcih pri Ptuju. Bil je prvi od treh otrok. Otroštvo je preživel v znamenju dveh opravil: moli in delaj. Cerkev je bila njihov drugi dom, piše na spletni strani tednika Družina. Na začetku vojne je doživel izgon domačega duhovnika, v šoli sramotenje in kaznovanje. Leta 1951 je bil navzoč na celodnevnem sodnem procesu zoper njegovega strica duhovnika Franca Veseliča na Ptuju. Prav takrat je tudi začutil klic v duhovništvo. Med šolanjem na ptujski višji gimnaziji je bil pet mesecev v preiskovalnem priporu, obtožen, da je po obsodbi strica na zapor pisal grozilna pisma na razne naslove. Ko je hotel nadaljevati šolanje, mu vodstvo gimnazije tega ni hotelo odobriti. Tudi vojska, v kateri je opravil oficirsko šolo, ga ni mogla omajati, da postane duhovnik. V semenišču (1952) v Džakovem na Hrvaškem je najprej v enem letu končal dva letnika gimnazije, nato nadaljeval teološki študij. V duhovnika ga je 29. junija 1957 posvetil mariborski škof Maksimiljan Držečnik. Za novomašno geslo je izbral svetopisemski odlomek: "Tvoja volja, moj Gospod, bodi mi življenja pot!"

Frančišek Obran
Frančišek Obran © Škofija Murska Sobota
Po končanem študiju leta 1958 je postal kaplan pri župniku Jakobu Rihterju v župniji Šmarje pri Jelšah. Po dveh letih gorečega dušnopastirskega dela je odšel za kaplana (sedem let) k sv. Tomažu pri Ormožu, kjer je imel posebno nalogo, in sicer delo z mladino. Zatem je bil po tri leta župnik v župnijah Svetinje, Majšperk in Poljčane. Leta 1978 je prevzel božjepotno cerkev na Polenšaku, po treh letih mlado župnijo sv. Družine v Kidričevem. Leta 1985 je s svojo vztrajnostjo, pogumom in neizmernim zaupanjem v božjo pomoč po Marijini priprošnji dogradil novo cerkev in župnijski dom. Leta 1991 je stopil v pokoj.

Preselil se je v kapucinski samostan na Ptuju in sprejel dušnopastirsko skrb za bolnike v bolnišnici Ptuj in za starejše ljudi v novem domu upokojencev na Ptuju. Po njegovem prizadevanju in ob podpori vodstva bolnišnice je dobil prostor za prvo bolnišnično kapelo v Sloveniji. Bil je iskan duhovni voditelj romanj v različne romarske kraje, predvsem v Medžugorje. Deset let je tudi sodeloval pri gradnji pastoralnega središča s cerkvijo bl. Leopolda Mandiča v Novi vasi pri Ptuju. Leta 1993 je bil imenovan za častnega konzistorialnega svetovalca. Tudi v zadnjih letih svojega življenja, ko se je preselil na svoj dom v Mali vasi v župniji Sv. Tomaž pri Ormožu, je rad priskočil na pomoč duhovnikom, nikoli pa ni pozabil svoje rojstne fare. K Sv. Marku v Markovce se je redno vračal, še posebej o godovnem dnevu evangelista Marka 25. aprilu.

Duhovnik Frančišek Obran je leta 2003 prejel tudi spominsko priznanje Pečat mesta Ptuja z likom sv. Jurija za življenjsko delo in zasluge pri obnovitvi in postavitvi sakralnih objektov v mestu.

Frančišek Obran v družbi upokojenega nadškofa Franca Krambergerja
Frančišek Obran v družbi upokojenega nadškofa Franca Krambergerja © www.slomsek.si

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...