Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Raziskovalni čebelnjak (foto: ARO)
Raziskovalni čebelnjak

Hoferjev "Danes za jutri"

| 19.05.2014, 14:44

V Hoferjevem upravno logističnem centru na Lukovici so odprli t.i. Hoferjev raziskovalni čebelnjak. Ta trajnostni projekt, ki so ga pripravili v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, je prvi v nizu projektov, ki jih snujejo pod skupnim poslanstvom Danes za jutri.

Izziv projekta je poskrbeti za vzpostavitev standardov na področju medenih izdelkov. Raziskovalni čebelnjak naj bi se posebej usmeril na področje cvetnega prahu, raziskave pa bodo namenjene analizi njegovih hranilnih lastnosti in posledično nasvetom za uživanje. Sam krovni projekt Danes za jutri pa je širše zasnovan, pravi Lejla Helbl, vodja marketinga in komunikacij pri Hoferju:"Pomembno je, da se zavedamo svoje družbene odgovornosti, da varujemo okolje, da varujemo naše surovine, ki so pomembne za jutrišnji obstoj. Pomembni so vsi ljudje, to so naši zaposleni, naši partnerji, dobavitelji, kot tudi vsi kupci, ki kupujejo naše izdelke."

Sodelujoči v projektu
Sodelujoči v projektu © ARO

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč izraža veselje nad načinom, kako je do sodelovanja prišlo in smelostjo skupnih korakov, ki so jih ubrali. Odločitev, da bodo v okviru raziskovalnega čebelnjaka posebno pozornost namenjali kakovostnim parametrom cvetnega prahu utemeljuje z dejstvom, da vsi poznamo odličnost tega čebeljega pridelka, konkretnih raziskav pa primanjkuje:" Ko pa rečemo, kakšna je njegova sestava, kakšen je, smo pa zelo šibki, tako doma kot tudi v tujini. In prav temu delu bo ta projekt namenjen.

Aleša Kandus Medex
Aleša Kandus Medex © ARO

Na odprtju Hoferejevega raziskovalnega čebelnjaka je bila prisotna tudi Aleša Kandus, direktorica Medexa in predsednica Sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov na Ministrstvu za kemtijstvo in okolje. Opozorila je, da Slovenci želimo kupovati varno in kakovostno blago iz bližine. Zato si prizadevajo, da izberejo ustrezen promocijski znak, s katerim bodo označeni vsi proizvodi, ki bodo ustrezali standardom in bodo slovenski. Izrazila je prepričanje, da bodo ti proizvodi dobili posebno mesto na policah vseh trgovcev.

Odprti panj
Odprti panj © ARO

Podjetje Hofer je ob tem označila za korektnega partnerja, "ki želi imeti slovensko blago ne samo v slovenskh trgovinah, ampak nam je odprl pot tudi v trgovine v Avstriji in Švici." Medex, ki s Hoferjem sodeluje že od leta 2012, je v aprilu, kot prvo slovensko podjetje svoje izdelke prodajal v Hoferjevih trgovinah v Avstriji, kmalu pa bodo njegovi izdelki na voljo tudi v trgovinah tega trgovca v Švici.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...