Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Miha Kos (foto: STA)
Miha Kos | (foto: STA)

Dr. Miha Kos: Osnovni namen šole je, da nas uči učiti se.

Via positiva | 02.06.2023, 11:59 Nataša Ličen

Ljudje smo radovedna bitja, skušamo potešiti svojo radovednost. Za to pa je potreben določen napor, da se do nečesa dokopljemo in dobro je, če nam kdo na tej poti pomaga, ne da naredi namesto nas ali da pleza namesto nas, ampak da pokaže, kje bi bilo dobro iskati, kam postaviti nogo, roko, kje se lahko kaj odkruši. Plezamo pa vedno sami.

To je pravi namen šole, oziroma staršev kot prvih učiteljev, ustvarjanje varnega okolja za delanje napak. Da se učimo plezati, če spodrsne, pademo na mehko in morda le pol metra globoko, tako z učenjem lahko nadaljujemo.

Kot imamo različne prstne odtise, tako imamo tudi različne možganske odtise.

»Bistveno, kar bi morala šola dati, je znanje, kako se učiti. Da se sprašujemo, kje bi našli odgovore. Dokler je šola le velika zbirka dejstev, se bo mogoče kdo naučil na pamet ta dejstva in jih produciral, toda bistveno je, da se znamo sami dokopati do verodostojnih odgovorov, jih znamo preverjati, se naučimo poslušati in se znamo učiti. Znanost z napakami samo pridobiva, ker se na napakah zna učiti. To je bistvo znanosti, da zna napake videti kot dobro stvar, kot korak naprej, ne nazaj. Nastajajo nove sinapse, preskakujejo iskre.

Znanstival ta konec tedna v Ljubljani, tudi z znanstvenimi šovi.
Znanstival ta konec tedna v Ljubljani, tudi z znanstvenimi šovi. © Hiša eksperimentov
bri učitelji

Sam jim raje rečem navduševalci, so tisti, ki znajo odgovarjati z vprašanji in znajo reči, če česa ne vedo, da iskreno to priznajo. Krasna igra je pogovarjati se samo z vprašanji. Preverite, koliko stavkem zmorete tvoriti samo z vprašanji, odlična ideja za igro, če boste med poletjem kje v cestnem zastoju.

Za radovednost moramo imeti čas

»Učenje se začne takoj ob rojstvu. Straši si morajo s svojo odgovornostjo vzeti čas za pomoč pri potešitvi otroške radovednosti. Dati ji morajo ustrezno veliko težo. Bolj kot hranimo radovednost, bolj se ta bohoti in raste. Lepo je spoznati nekaj novega. Vsakič ob novem spoznanju vidimo, kaj vse še lahko spoznamo.


Znanstival je tridnevni brezplačni festival, namenjen spodbujanju radovednosti in ustvarjalnosti ter promociji izobraževanja in znanosti. Odvija se na ulicah, mostovih, trgih Ljubljane in seveda v Hiši eksperimentov. Festival dogodivščin, znanstvenih predavanj, eksperimentnih delavnic, Doživetij, Vrta eksperimentov in Hiške eksperimentov. Edini pogoj za udeležbo je radovednost.

Pridite in zaužijte Znanstival ta konec tedna, 2., 3. in 4. junija. 

Kateri so vaši zakaj-i?
Kateri so vaši zakaj-i? © Hiša eksperimentov

Via positiva
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...