Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin (foto: gov.si / Twitter)
Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin | (foto: gov.si / Twitter)

V Koper prihaja kardinal Pietro Parolin

| 09.06.2023, 18:04 Alen Salihović

Koper bo prihodnji konec tedna gostil Forum za dialog in mir na Balkanu in v Evropi, na katerega so vabljeni verski predstavniki iz 15 držav regije. V ospredju bo pogovor o tem, kako z medverskim dialogom preprečiti krhanje miru na Balkanu. Pred nekaj minutami smo izvedeli, da bo foruma za dialog in mir udeležila visoka delegacija Svetega sedeža, ki ji bo predsedoval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Spremljal ga bo svetovalec Janusz Stanislaw Blachowiak in predstavnika dikasterija za pospeševanje edinosti kristjanov in za medverski dialog. Gre za izjemno visoko udeleženo na forumu, saj velja vatikanski državni tajnik za desno roko papeža.

Uradno delegacijo Svetega sedeža, ki se bo udeležila foruma, sestavljajo: 

- Nj. Em. kardinal Pietro Parolin, državni tajnik, predstavnik papeža Frančiška, vodja delegacije in aktivni udeleženec;

- Nj. Eksc. msgr. Jean-Marie Speich, apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, opazovalec;

- Msgr. Janusz Stanislaw Blachowiak, svetovalec, opazovalec;

- Msgr. Jaromir Zadrapa, predstavnik Dikasterija za pospeševanje edinosti kristjanov, opazovalec;

- F. Laurent Basanese, DJ, predstavnik Dikasterija za medverski dialog, opazovalec.

Nj. Em. Pietro Parolin, kardinal, državni tajnik, bo skupaj z msgr. Blachowiakom v Koper prispel v petek proti večeru, 16. junija 2023.

Nj. Em. Pietro Parolin in msgr. Blachowiak bosta Slovenijo zapustila v nedeljo, 18. junija, po sveti maši.

V imenu Odbora Foruma za dialog in mir

msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof in podpredsednik SŠK

Slovenska škofovska konferenca v Kopru pripravlja medreligijsko srečanje, namenjeno utrjevanju miru in dialoga na Balkanu. "Če je namreč Balkan miren, si lahko tudi Evropa obeta več stabilnosti in miru," je povedal predsednik organizacijskega odbora, murskosoboški škof Peter Štumpf.

Srečanja z naslovom Mir tebi, Evropa; mir tebi, Balkan se bodo udeležili predstavniki vseh glavnih religij na Balkanu, med drugim voditelji katoliških, pravoslavnih, muslimanskih, judovskih in evangeličanskih verskih skupnosti, torej ljudje, ki imajo po besedah Štumpfa "velik duhovni in moralni vpliv na to, kar se dogaja in kar se bo še dogajalo na Balkanu".

Škof Štumpf: Prihod Parolina priznanje za Cerkev v Sloveniji in tudi državo

V odboru za pripravo foruma se Parolinove udeležbe zelo veselijo, je za naš radio povedal soboški škof in dodal, da so na ta forum že februarja letos povabili papeža Frančiška, vendar smo potem videli, da zaradi bolezni ne bo mogel priti. "Ampak sedaj, ko pride njegov namestnik, kardinal Parolin, pomeni, da papež Frančišek na nas ni pozabil, ampak je tudi v tej svoji bolezni, tako rekoč operaciji, se spomnil na nas in nam poslal svojega delegata. Tukaj se zahvaljujem tudi gospodu nunciju Jean Marie Speichu, ki si je za to delo tudi osebno prizadeval in tudi v tem uspel. Namreč prihod Parolina med nas pomeni priznanje za Cerkev na Slovenskem, hkrati pa tudi priznanje našemu delu za dialog med verstvi, tako v Sloveniji kakor tudi na Balkanu."

Po škofovih besedah tudi kardinal Parolin v svoji diplomatski službi veliko dela na področju dialoga za mir. Med drugim je potoval v Ukrajino in že prej tudi na Kitajsko, kjer ureja razmerje med državo in Svetim sedežem zlasti glede imenovanja škofov. Prihod vatikanskega državnega tajnika, ki je v svetu diplomacije tako rekoč številka ena, pomeni po mnenju škofa tudi priznanje za slovensko državo.

Srečanje bodo začeli v soboto, 17. junija, dopoldne s Forumom za dialog in mir na Balkanu, popoldne pa bo potekalo kulturno srečanje Mladi za mir. Zvečer bo v koprski stolnici slavnostni koncert. Dogajanje se bo nadaljevalo v nedeljo, 18. junija, s slovesno mašo v koprski stolnici, ki jo bo ob somaševanju koprskega škofa Jurija Bizjaka in drugih škofov iz Slovenije in tujine vodil kardinal Pietro Parolin.

Z dogodkom po besedah Štumpfa nočejo "dajati vtisa, da Balkan nujno potrebuje Slovenijo, da bi prišel do trajnega miru, ampak da Slovenija in z njo vsa Evropa, potrebujeta Balkan, da jima spregovori, kako naj v Sloveniji in po drugih delih Evrope iščemo načine za dialog in mir tudi s pomočjo verske izkušnje".

Štumpf ocenjuje, da gre za velik zgodovinski trenutek za Slovenijo: "Gostje z Balkana bodo namreč izkušnjo dialoga in miru prinesli k nam v Slovenijo in po njej v preostali del Evrope."

Po oceni koprskega škofa Jurija Bizjaka bo Koper v času srečanja ne samo glavno mesto Istre, pač pa celotnega Balkana. Predstavnikov vseh glavnih religij na Balkanu sicer prirejajo prisrčen sprejem. "Gost namreč vedno prinese več, kakor more gostitelj vrniti, in gostitelj vedno prejme več, kakor more gost odnesti," je dejal.

Tako škof Štumpf kot škof Bizjak sta spomnila, da je ena od prioritet trenutnega pontifikata papeža Frančiška tudi medreligijski dialog, čemur so močno zavezani tudi škofje v Sloveniji.

Po navedbah Štumpfa so odnosi med katoličani, pravoslavnimi, evangeličani, muslimani, judi in nekaterimi drugimi verstvi spoštljivi, odprti in pozorni ter niso omejeni zgolj na protokolarna srečanja.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...