Alen SalihovićAlen Salihović
Svetlana Makarovič (foto: STA)
Svetlana Makarovič | (foto: STA)

Svetlana Makarovič krade pozornost Prešernovim nagrajencem in pravi kulturi

Slovenija | 07.02.2023, 10:46 Rok Mihevc

V Cankarjevem domu bo nocoj vsakoletna državna proslava pred kulturnim praznikom, na kateri bodo podelili najvišja priznanja v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo bosta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič, ob tem pa bodo podelili še šest skladovih nagrad. Scenarist in režiser prireditve je plesalec Matjaž Farič, ki bo preko izbranih del poskušal osvetliti odnos Slovencev do kulture in umetnosti ter odzivanje umetnikov na svet okoli njih.

Proslavo zasenčila Svetlana Makarovič

Letošnjo proslavo in praznik je sicer zasenčilo vprašanje, ali bi po več kot 20 letih morali vrniti Prešernovo nagrado Svetlani Makarovič, ki jo je leta 2000 zavrnila. Sprva je kazalo, da ji bodo res vrnili nagrado, a je upravni odbor Prešernovega sklada sporočil, da se bo na državni proslavi držal sprejetega scenarija. Ne vidijo sicer ovire za to, da bi ji nagrado vrnili, vendar bi to po njihovem mnenju moralo biti prej zakonsko urejeno. Nezadovoljna Makarovič je izrazila globoko žalost in je kljub temu v medijih napovedala, da bo, »na oder prišla magari po vseh štirih«.

Miran Videtič: V svojih delih za otroke je moj idol. Ampak samo tam.

S tem kaže svojo drugo plat, je bil v včerajšnji oddaji Spoznanje več, predsodek manj, kritičen novinar in politični komentator Miran Videtič. "Svetlana Makarovič je bila in je v delih za otroke moj idol. Ampak samo tam. V vlogi primitivke je pokazala še neko drugo svojo plat. In tudi za zgodba, kjer na povsem neprimeren način, ko beremo izjave, da se bo priplazila in slekla, so vse prej kot tisto, kar bi si človek želel slišati ali videti od nekoga, ki ga imaš v spominu, da ti je napisal lepo pesmico v otroštvu ali več njih. Škoda je, da gre tako poceni zapravljati svoj ugled, ki ga je pridobila, sploh za neke ozke politične interese."

"Lahko vam povem, da se ji tudi politika, ki ji sicer javno ploska, izza vogla smeji. Nerodno je, da se enostavno morajo ukvarjati s takim primitivizmom kot ga ta moment Svetlana Makarovič kaže, predvsem, če tukaj omenim njeno izredno primitivno in brutalno vojno proti vernikom in političnim nasprotnikom. Mislim, da je ta zgodba povsem nepotrebna. Verjamem, da se morajo mediji prodajati in da je za njih Svetlana Makarovič kot primitivna zanimiva, ampak bi apeliral medijem, da jo umaknejo iz prvih strani in novic. To ne sodi v normalno družbo."

Škoda je, da gre tako poceni zapravljati svoj ugled, ki ga je pridobila, sploh za neke ozke politične interese. Lahko vam povem, da se ji tudi politika, ki ji sicer javno ploska, izza vogla smeji.

Kraja pozornosti od nagrajencev

Da ta situacija kaže na krajo pozornosti od nagrajencev, je v Svetovalnici opozorila tudi strokovnjakinja za bonton Bojana Košnik Čuk. »Mislim, da vsa zgodba in vsebina ne gresta v kontekst našega kulturnega praznika. In mislim, da smo skozi to zgodbo preko medijev sploh izgubili pozornost do tistih nagrajencev, ki so letos upravičeni do te nagrade. Sama menim, da bi prav ti ljudje morali biti v ospredju, vse to pa bi se moralo reševati na nek dručen način, zagotovo pa ne s tako ostro retoriko in s takim načinom se mi zdi, da se izgublja vsebina gospe Makarovič.«

Mislim, da vsa zgodba in vsebina ne gresta v kontekst našega kulturnega praznika.

Prešernov nagrajenec Gvardjančič: Umetnost je nepolitična

Na Radiu Ognjišče pa Prešernovim nagrajencem in pravi kulturi ne krademo pozornosti. Akademskega slikarja Hermana Gvardjančiča smo gostili že v oddaji Naš gost. »Mislim, da je to praznik, ki je pravzaprav posvečen nam, kulturnikom in umetnikom. Jasno, da ga z veseljem pričakujem in tudi praznujem. Kakšno pa je to praznovanje, je zelo različno. Politične vlade se vendarle odzovejo enkrat bolj, enkrat manj. Kakorkoli je to zame praznik, ne glede na politične trende v družbi. Zame je kultura in predvsem umetnost nepolitična.« Celoten pogovor z njim najdete v našem avdio arhivu.

Predsednica Nataša Pirc Musa: Vročitev na tej proslavi ni primerna

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na svojem Twitter profilu zapisala, da je Prešernova nagrada za življenjsko delo najpomembnejše državno priznanje za delovanje na področju kulture. Na nocojšnji državni proslavi bodo Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada prejeli nagrajenci za leto 2023. Predsednica republike ob tem meni, da vročitev zavrnjene nagrade na tej proslavi ni primerna, ker Svetlane Makarovič ni med letošnjimi nagrajenci. Zato si želi, da se Upravni odbor Prešernovega sklada in Svetlana Makarovič čim prej dogovorita o primernem in spoštljivem načinu vročitve nagrade.

Slovenija, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...