Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Večerno veselo dogajanje (foto: Jure Sešek)
Večerno veselo dogajanje | (foto: Jure Sešek)

5. dan radijskih počitnic – Oddih

| 25.06.2022, 09:08 Jure Sešek

Tudi dvajsete Radijske počitnice ostajajo zveste tradiciji po kateri neznansko hitro mineva oddihu odmerjeni čas. Zato se iskreno trudimo, da bi ure, ki jih preživljamo v Albaniji, polno preživeli in si nabrali veliko spominov, ki nas bodo greli v mesecih, ko bodo dopusti in počitnice za nami.

Pravijo, da se dan zgodaj lovi in te resnice smo se danes, v petek, držali tudi mi. Več kot sedemdeset jih je prišlo na jutranjo telovadbo, s katero smo skušali nekoliko razmigati zaspane kosti, osvežiti duha ter ogreti telo, ki ga je v naslednjih sveta maša, ki jo je, kot vsak dan, ob devetih dopoldan daroval naš direktor msgr. Franci Trstenjak.

Sledil je počitniški dan, ki je našem počitnikarjem ponujal peščeno plažo, ure za oddih ob bazenu, sprehod do mesta Drač, hojo po promenadi, poležavanje pod sončnikom in mazanje s kremo za sončenje. Ob pravih poletnih temperaturah pride prav. Sodelavci Radia Ognjišče smo pripravljali vse potrebno za večerno prireditev, ko smo se ob enaindvajsetih zbrali v prostoru, ki nam nudi skupno zavetje in peli, se smejali skečom, plesali ter se skupaj lepo imeli.

Razigran predvečer praznika je bil to, program, ki se je posredno zahvalil za vse talente, ki so nam dani. V petek zvečer smo se torej spomnili na domovino, slovensko pesem in veselje. Povezani smo bili s sodelavci, ki so ostali v Ljubljani in vnaprej pripravili zabavne zgodbe, video skeče, ki smo jih vključili v naš glasbeno-zabavni večer. Kraljevali sta slovenska narodno zabavna in zabavna glasba. Radijci smo se izmenjavali na odru, vozniki in vodniki so se preizkušali v zabavnih igrah, tehnika Jakob in Izidor pa sta preizkušala kaj zmore tehnika. Slovenska, v sodelovanju z albansko. Tudi po tej plati je večer minil brezhibno.

Andrej iz Črnuč
Andrej iz Črnuč © Jure Sešek

Prek rubrik »Počitniško nagradno vprašanje« in »Počitniška zgodba« smo bili tudi v petek povezani s poslušalci doma. Andrej iz Črnuč nam je pripovedoval o srečanjih na morju in jezerih, o srečevanjih s tistimi, s katerimi je poslovno povezan. Naš zvesti počitnikar namreč že vrsto let servisira ladijske motorje, popravlja drobovja čolnov in tako zelo dobro pozna obalo Jadranskega morja in mnoge, ki si z delom v turizmu, ribolovu ali na vojaških ladjah služijo kruh.
Pripovedoval je: »Ko smo se predvčerajšnjim z ladjo vozili po Ohridskem jezeru, sem ogovoril glavnega strojnika, ki me je takoj vprašal, če sem jaz morda tisti Slovenec, o katerem mu je pripovedoval zdaj že pokojni oče. Res, pred dvajsetimi leti sem popravljal motor njihove ladje. Spomnim se tudi ostalih srečanj na ladjah, ki so nas pred leti vozile po morju ob počitniških krajih. Tudi zato je lepo počitnikovati z Radiem Ognjišče.«

Ob sklepu počitniškega petka je bilo videti nasmejane obraze, čutili smo hvaležnost tistih, katerim je bil namenjen program in trud radijskega moštva. Tudi zato mislimo resno, ko pravimo, da takih poslušalcev nima ljubi svet. Tudi počitnikarjev ne!

Večeru je sledil počitek, priprava na Dan državnosti, pa tudi na prvega izmed fakultativnih izletov.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...