Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Voditeljica Nataša Ličen in gost Jože Ramovš v nočnem programu (foto: Marko Zupan)
Voditeljica Nataša Ličen in gost Jože Ramovš v nočnem programu | (foto: Marko Zupan)

Dr. Jože Ramovš: Telefone redno posodabljamo, kako izboljšati vzdušje med nami, pa ne.

Via positiva | 27.07.2021, 21:00 Nataša Ličen

Novih spoznanj in raziskovanj o medsebojnih odnosih in kako jih popravljati, je v zadnjem obdobju več kot na področju informacijske tehnologije. Pri slednji gremo naprej, pri znanju in spoznanju o komuniciranju, sprejemanju in izvajanju svojih vlog v družini, službi, družbi, o oblikovanju vzdušja, pa smo še vedno navezani na pred telefonski čas, ko se je iz hriba na hrib vpilo, ali pa čez ulico iz enega okna proti drugemu.

Zlate besede, malo jih je, hvala, prosim, oprosti in k tem sodi tudi pohvala, niso v modi.

Največja zmota človeštva je, ki je trajala najdlje, da nismo enakovredni. S prof. dr. Jožetom Ramovšem se redno srečujemo. Vsebine črpamo iz njegove zadnje knjige »Sožitje v družini«, ki jo je napisal pred nekaj leti, izdala pa Celjska Mohorjeva družba.
»Je debela, ni pa težka«, pravi g. Jože in doda, »čeprav je v njej čez 500 strani, ni niti po teži, niti vsebinsko težka. V njej so stvari, vsakomur potrebne, praktične izkušnje in sodobna spoznanja, za sožitje.«

Dr. Jože Ramovš
Dr. Jože Ramovš © Nataša Ličen

Kateri so ključni mejniki dobrega sožitja?
»Pogovor, komuniciranje, kamor sodi tudi vedenje med ljudmi, potem vloge, ki jih imamo ljudje, da se sprejmemo in nam je »koža prav«, kot rečemo. Tretji važen gradnik lepega sožitja pa je prijetno vzdušje, ki se seveda menja, enkrat je nevihtno, dežuje, je vetrovno, drugič je sonce, mirno ozračje, toda vzdušje imamo deloma mi v svojih rokah. Vreme v medsebojnih odnosih je treba usmerjati, da je vsega ravno prav.«

Družina danes živi v zelo drugačnih razmerah kot pred petdesetimi ali stotimi leti, v naših glavah in genih pa so še vedno tiste izkušnje pred tisoč leti.

V opisu ob zgoraj omenjeni knjigi dr. Jožeta Ramovša beremo: Sožitje v družini je danes neprimerno bolj kakor kdaj koli doslej odvisno od tega, ali starša zavestno usmerjata medsebojno komu­niciranje, opravljanje družinskih vlog in oblikovanje družinskega vzdušja, ali pa to prepuščata naključju. Družinsko in vsako drugo sožitje ima tri glavne sestavine. Prva sestavina so vloge vsakega od družinskih člankov; druga je komuniciranje in sodelovanje med družinskimi člani; tretja sestavina – to je vzdušje v družini – pa najbolj odloča o tem, kako prijetno se počutimo v družini.

Del naslovnice najnovejše knjige dr. Jožeta Ramovša
Del naslovnice najnovejše knjige dr. Jožeta Ramovša © cmd

Kaj je torej sožitje? Je celostna življenjska povezanost z drugimi ljudmi; običajno tudi skupno življenje. Če iščemo značilnosti pri kolikor toliko lepem ali skladnem sožitju, najdemo skupno življenjsko usmeritev – vsi imajo podobne vrednote, norme, način življenja in navade, skupno doživljanje dobrega in hudega ter kolikor toliko uspešno sodelovanje.
Prisluhnite oddaji: https://avdio.ognjisce.si/share/sozitje_2021_07_27.mp3

Via positiva, Za sožitje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...