Ljubljana, ponedeljek, 16. december 2019, 08:43

Avstralija in Piskernik na poštnih znamkah

Novi znamki
Foto © posta.si

Pošta Slovenije je danes, v petek, 8. novembra, izdala novo iz serije znamk Slovenci po svetu in prvo iz serije Slovenske znanstvenice.

Prva nas povezuje z rojaki v Avstraliji in ima z nominalno vrednost 58 centov ter je izšla v poli s 25 znamkami. Druga pa predstavlja botaničarko, muzealko in pedagoginjo dr. Ángelo Piskernik. Znamka bo izšla v mali poli z 10 znamkami in isto nominalno, torej 58 centov.

Več o nekdanji podpredsednici Kluba koroških Slovencev v Ljubljani bodo priklicali v spomin v sredo, 20. novembra ob 17. uri v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8), in sicer na predavanju botaničarke Nade Praprotnik in zgodovinarja Janeza Stergarja.

Angela Piskernik in Slovenci v Avstralij
Angela Piskernik in Slovenci v Avstralij

Še nekaj vabil: Danes ob 18. uri bo v sejni sobi občinske hiše v Bekštanju na avstrijskem Koroškem odprtje čezmejne dvojezične razstave Karavanke – Karawanken. Zbrane bodo pozdravili oz. nagovorili: Simon Trießnig (Delovna skupnost Brezmejna srečanja na Dobraču); Christian Poglitsch (župan trške občine Bekštanj), Janez Horvat (župan občine Kranjska Gora), Anton Novak (generalni konzul v Celovcu); spremne besede k razstavi: Irena Lačen Benedičič (direktorica, Slovenski planinski muzej), Matjaž Podlipnik (Slovenski planinski muzej). Nastopil bo otroški in mladinski zbor fare Loče. Razstava bo na ogled do 29. novembra; nato od 4. decembra v ljudski šoli v Podkloštru.

Jutri ob 18. uri se bo v farni cerkvi v koroškem Šentilju (St. Egyden) s sv. mašo pričel večer In memoriam Pavle Kernjak 1899-1979. Ob 19. uri bo koncert, na katerem se bodo zvrstili MePZ »Bilka« iz Bilčovsa, MePZ »Gorjanci« iz Kotmare vasi, MePZ Radiše, cerkveni pevci iz Šentilja, Christoph Gräfitsch & Georg Errenst, moderacija: Milena & Katja Kernjak. Prostovoljni prispevki bodo namenjeni obnovi cerkve na Humcu.

V farni dvorani v Šentjakobu v Rožu v soboto, 9. novembra, ob 19.30 obe osrednji kulturno-prosvetni organizaciji koroških Slovencev KKZ in SPZ prirejata branje, koncert in razstavo Anti-freeze 2019 - Literatura proti mrazu in sicer v počastitev 80-letnice učitelja, pesnika in slikarja Gustava Januša, ki bo tudi gost. Glasba: violistka Tatjana Stancheva iz Bolgarije & violinistka Eva Wüster iz okraja Beljak-dežela.

Ne spreglejte: