Ljubljana, torek, 10. december 2019, 14:41

Ni ista stvar biti grešnik ali biti pokvarjen

Papež Frančišek je včeraj, kot tradicionalno na praznik Brezmadežne, odšel na Španski trg v Rimu. Tam se je poklonil pred kipom Brezmadežne, ki je bil na tem mestu postavljen po razglasitvi verske dogme o Marijinem brezmadežnem spočetju. V molitvi je Mariji izročil vse ljudi, še posebej tiste, ki so izgubili zaupanje in upanje. Poudaril je tudi, da ni ista stvar biti grešnik ali biti pokvarjen.


Začenja se Chiarino leto

V Trentu na Severu Italije bodo z današnjim odprtjem slavnostne razstave začeli leto Chiare Lubich ob 100. obletnici njenega rojstva. Podobni dogodki, ki bodo izpostavili pomen karizme edinosti za današnji čas, bodo v tem letu potekali po vsem svetu.


Papež o magiji in podobnih praksah – niso krščanske!

Magija ni krščanska, je pri današnji splošni avdienci poudaril papež Frančišek. Duhovnike je ob tem spodbudil, naj bodo čuječi in varujejo svojo čredo.


AVDIO: Kakšna je dediščina Junckerjeve Evropske komisije?

Zvonček, s katerim vodja Evropske komisije umirja zasedanja, ima novega lastnika. Jean-Claude Juncker ga je izročil Ursuli von der Leyen. Ob predaji poslov je dozdajšnji predsednik glavnega izvršilnega organa Evropske unije svoji naslednici položil na srce, naj bo osredotočena na ljudi. Von der Leynova se je Junckerju zahvalila za delo v zadnjih petih letih. Kot je dodala, smo že malce pozabili, da niso bila lahka. Povezava je po njenih besedah v precej boljši kondiciji kot takrat, ko je mandat nastopil Juncker. Da je njegova zapuščina kar težka, ocenjuje politični analitik dr. Aleš Maver.


AVDIO: Potrditi enotnost trenutno največji izziv Nata

Kakšna bo prihodnost Nata? Odgovor na to vprašanje so voditelji članic iskali že večkrat. Tudi na vrhu v Londonu v Veliki Britaniji se mu ne bodo izognili. A najprej jih čaka praznovanje. Organizacija kolektivne obrambe, v katero je trenutno povezanih 29 držav, je namreč stara 70 let. Ob jubileju bo voditelje članic drevi sprejela kraljica Elizabeta II., vsebinske razprave bodo na sporedu jutri.


Papež: Praznik Jezusovega rojstva pričakajmo budni in s svobodnim srcem

Papež Frančišek je v nededeljskem opoldanskem nagovoru spomnil, da se začenja novo liturgično leto in da nas v štirih tednih adventa bogoslužje vodi do praznovanja Jezusovega rojstva. Advent pa nas obenem spominja, da Jezus prihaja vsak dan v naše življenje in da se bo ob koncu časov vrnil v slavi.


Papež v Greccio

Papež Frančišek bo na prvo adventno nedeljo, 1. decembra, obiskal italijansko mestece Greccio, kjer bo molil na kraju prvih jaslic, ki jih je postavil sv. Frančišek Asiški. Vernike želi s tem dejanjem povabiti k branju in razumevanju pomena jaslic.


Na Hrvaškem bodo obeležili 100-letnico smrti Antona Mahniča

Na Hrvaškem začenjajo slovesnosti ob 100-letnici smrti našega rojaka Božjega služabnika Antona Mahniča, ki se je leta 1850 rodil v Kobdilju, 14. decembra 1920 pa je umrl v Zagrebu. Več Petra Stopar.


Znani ameriški pridigar bo razglašen za blaženega

Znani ameriški televizijski pridigar nadškof Fulton Sheen bo za blaženega razglašen 21. decembra v stolnici v mestu Peoria v zvezni državi Illinois. Živel je od leta 1895 do 1979.


Od jedrske razorožitve do spolnega turizma. Teme, ki bodo zaznamovale papežev obisk v Aziji.

Papež Frančišek je zjutraj po našem času prispel na Tajsko. Prva uradna srečanja v Bangkoku bo imel jutri. V soboto ga pričakujejo na Japonskem. Osrednje teme tega 32. mednarodnega apostolskega potovanja bodo oznanjevanje evangelija, medverski dialog, pozornost do osebe, skrb za skupen dom, mir in jedrska razorožitev.


Novejše novice | Starejše novice