Ljubljana, torek, 10. december 2019, 14:46

25 let Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu

Naša naloga je ohraniti jezik. To je bilo večkrat slišaliti na sredinem sprejemu ob četrtstoletnem delovanju Urada. Minister Peter Jožef Česnik je na prireditev povabil nekdanje predstojnike in rojake iz zamejstva in sveta.


40. obletnica društva Slovenski zvon iz Krefelda

Slovensko kulturno društvo Slovenski zvon iz Krefelda v Porurju v Nemčiji je v soboto, 23. novembra 2019, praznovalo 40. obletnico delovanja v stavbi »Dach der Kulturen« v Krefeldu. Na praznovanje so povabili rojake in nemške prijatelje ter goste iz Slovenije.


Brez slovenskega duhovnika

Kanalska dolina je prvič v svoji zgodovini ostala brez stalnega slovenskega duhovnika. Konec novembra je na Trbižu službo nastopil novi župnik, ki je po rodu Bolivijec, nekaj dni prej je svojo zadnjo mašo v dolini daroval slovenski frančiškan Cvetek.


Koroški Slovenec novi škof v Celovcu

Jože Marketz naj bi postal novi krški škof. Uradne potrditve iz Vatikana še ni, a dekan iz Bilčovsa Janko Krištof je novico potrdil. Poznavalci pričakujejo, da naj bi bile vse formalnosti opravljene najkasneje do sredine prihodnjega tedna. Posvečenje naj bi bilo na svečnico. 


Slovenščina ena izmed trinajstih jezikov v Gradcu

Pouk slovenščine kot maternega jezika poteka tudi v Gradcu v prostorih Nove srednje šole svetega Andreja. Učiteljica je dr. Tatjana Vučajnk, ki je v pogovoru za naš radio omenila, da imajo tudi bralno značko, knjižnico in da je možno iz slovenščine opravljati maturo.


Vsak je odgovoren za ohranjanje kulture in narodne zavesti

Krščanska kulturna zveza KKZ iz Celovca je imela včeraj redni občni zbor. Za predsednika je bil znova izvoljen dekan Janko Krištof, župnik v Bilčovsu in Št. Ilju. Podpredsedniki so: Micka Opetnik, Monika Novak-Sabotnik in Zdravko Inzko.


In memoriam: Anton Mavretič

21. novembra 2019 se je s tega sveta poslovil izjemen Slovenec, znanstvenik in venetolog - prof. dr. Anton Mavretič. Svetovni slovenski kongres ob tem izreka iskreno sožalje njegovim ožjim družinskim članom in sorodnikom.


Nova Slomškova hiša v Celovcu

Mohorjeva družba Celovec širi dvojezično izobraževalno in vzgojno ponudbo v glavnem mestu avstrijske Koroške. Z novim šolskim letom bodo v nedavno kupljenem poslopju zaživele prve jasli in dodatna skupina v otroškem vrtcu ter novi prostori dijaškega doma.


SSO kot nova članica FUEN na seminarju v Pliberku

V Pliberku na avstrijskem Koroškem je od 14. do 17. novembra 2019 potekal letošnji, že 22. seminar slovanskih manjšin v Evropi. Priredila ga je delovna skupina slovanskih manjšin AGSM v sklopu Federativne zveze evropskih narodnosti FUEN. Seminarja se je kot nov član FUEN in AGSM udeležil tudi Svet slovenskih organizacij SSO.


Minister Česnik tudi v Adelajdi in Perthu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik je sklenil obisk pri rojakih v Avstraliji. Ob koncu je obiskal manjši, a živahni in dejavni skupnosti, v Adelajdi in Perthu. V slednjem so našli ravnotežje med starim članstvom in številnimi Slovenci, ki so v ta del Avstralije prišli v zadnjih nekaj letih.


Novejše novice | Starejše novice