Ljubljana, torek, 12. november 2019, 12:58

Križ, ki ga je blagoslovil papež Frančišek

Nenadno sporočilo, da nas bo papež Frančišek sprejel v avdienco, mi sprva ni predstavljalo priložnosti, ampak sprožilo številne izgovore, zakaj ne morem v Rim.


Zgled sv. Martina vabi k veselju in dejavni dobroti

Danes goduje sv. Martin, ki je pred 17. stoletji kot vojak jasno pokazal, kaj pomeni dejavna krščanska drža. Njegova velikodušna delitev plašča s prezeblim revežem je postala legenda. Vse njegovo kasnejše življenje redovnika, duhovnika in škofa, pa je njegove sodobnike predvsem z zgledom nagovarjalo k skromnosti do sebe in dobroti do soljudi.


Varnostniki niso vedeli, kaj bi z menoj

Med zbranimi za srečanje s papežem sem se znašla resnično tik pred zdajci. O takšnih priložnostih ne gre razmišljati, saj so večinoma dane le enkrat. Nihče od nas ni vedel, kaj lahko pričakujemo, smo si pa želeli doživeti, videti, občutiti vsaj nekaj, kar bi dalo znamenje tudi srebrni obletnici radijskega dela.


Srce se ne boji - Franc Nahtigal

Časopis Slovenec je 23. junija 1942 objavil tole novico: Komunistični partizani ubili štiri slovenske duhovnike. Vsa divjost protinarodnega partizanstva se je usmerila proti slovenski duhovščini. Ljubljana 22. junija. Po Ljubljani se je raznesla žalostna, grozna in skoraj neverjetna vest, da so komunistični partizani ubili župnika in kaplana v Šentrupertu na Dolenjskem Franca Nahtigala in Franca Cvara.


Tega si niti v sanjah nisem predstavljala ...

Tanji Dominko se je pred šestimi leti, ko je stala na Trgu sv. Petra ob prvem angelusu papeža Frančiška po njegovi izvolitvi, zdelo, da jo je doletel svet trenutek.


Naš gost: Draga Gelt

Folklora, gledališče, poučevanje slovenščine, popis dosežkov Slovencev v Avstraliji, slikanje, pisanje pesmi - vse to so dejavnosti Drage Gelt iz Melbourna. Ko je v Ljubljani končala učiteljišče, zanjo ni bilo prostora, saj ni bila 'primerna kandidatka'. Pot jo je nato vodila v Nemčijo in leta 1968 je prispela v Avstralijo.


Marko Juhant: "Delamo z otrokom in ne za otroka."

Vzgoja je zahtevna in nedorečena zgodba prav zaradi posebnosti vsakega otroka, tudi zaradi edinstvenosti vsakega odnosa. Zato nam je naložena posebna odgovornost, ker na koncu ob vsem, kar slišimo in ne glede na to, koliko nasvetov preberemo, sami odločimo, kako in kaj.


Priznam, tresle so se mi noge ...

O tem, kdo bo papežu povedal nekaj o našem radiu in zakaj smo prišli, ni bilo dvoma. Novinarka Marta Jerebič delo papežev in Vatikana spremlja že od študijskih let, nekaj časa je delala tudi na Radiu Vatikan. In kljub njeni profesionalnosti ter dolgoletnih izkušnjah, so se tudi njej »šibile« noge ...


Ustvarimo si del dneva, ko so telefon in ostali zasloni na počitku

Digitalna doba je za nekatere strah velikih oči, za druge pa skoraj življenjska nuja. November je mesec boja proti vsem oblikam zasvojenosti, tudi digitalni. Zato smo v Svetovalnici spregovorili o pasteh spleta, rizičnih oblikah vedenja in nezdravih navadah pri uporabi sodobne tehnologije.


dr. Aleš Štrancar: Mi smo za kulturo življenja!

»Ja, kako pa drugače?«, je verjetno prvi odziv večine. Tudi drugače se da in se dogaja, žal. Nekatere interesne skupine in posamezniki si prizadevajo, delajo za to, da bi ta družba (seveda vedno z izgovorom svobodne izbire) zagovarjala stališča proti življenju.


Novejše novice | Starejše novice